Utan personal ingen vård

I dag skriver jag tillsammans med mina Allianskollegor i Norran om vikten av en god politik för en bra personaförsörjning i framtidens vård. Hela artikeln finns även att läsa här nedan:

Utan personal ingen vård

Personalförsörjningen är den största strategiska frågan för Västerbottens läns landsting för att säkra vård för västerbottningen och norra regionens invånare. Den höga medelåldern hos många av landstingets medarbetare i kombination med en allt äldre befolkning kommer att öka trycket på sjukvården.

Bristen på specialistläkare och specialistsjuksköterskor är redan ett stort problem i många verksamheter. Landstinget har dessutom ett universitetssjukhus som ska svara för den högspecialiserade vården i hela norra regionen. Detta ställer givetvis krav på personal med hög kompetens. Personalens kunskap är patienternas vårdkvalité. Det handlar givetvis inte bara om rekrytering utan även om att behålla den kompetenta personalen genom att vara en god arbetsgivare.

Den lösning på problemet med personalförsörjningen som den socialdemokratiska majoriteten använt sig av är dyr stafettpersonal på en kostnad av över 50 miljoner per år. Denna lösning är varken kostnadseffektiv eller långsiktigt hållbar. Den innebär dessutom en bristande kontinuitet och tillgänglighet för länets patienter. Dessutom har landstingsmajoriteten inte satsat på specialistutbildningsplatser för läkare (ST) i tillräcklig utsträckning vilket är den huvudsakliga förklaringen till bristen på specialistläkare. Det råder även stor brist på specialistutbildade sjuksköterskor vilket grundar sig på att vidareutbildning lönar sig allt för dåligt såväl under som efter utbildningen. Socialdemokraterna och Miljöpartiet skulle för länge sedan insett de kommande problemen. Alliansen har återkommande haft förslag på att öka resurserna till detta viktiga område.

Det är dags för (S) och (MP) att agera. Allians för Västerbotten har i flera år påpekat vikten av en långsiktig lösning på personalförsörjningen och att detta är en ödesfråga för att kunna driva sjukvård nu och i framtiden.

Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd

Marianne Normark (FP)
Gruppledare

Olle Edblom (C)
Gruppledare

Birgitta Nordvall (KD)
Gruppledare

 

Etiketter: , , , ,

4 kommentarer

  1. Stefan Olofsson

    Ja, Nicklas, jag är benägen att hålla med dig att personalfrågan inom sjukvården kommer att bli ett av de stora problmenen inför framtiden.

    Vi delar inte mycket åsiktsmässigt i övrigt men att vi behöver satsa på vården är lika viktigt som utbildning och du diskuterar ju i termer av vidareutbildning för både läkare och sjuksköterskor.

    Jag ser i och för sig ett betydligt större problem än bristen inom just dessa yrken, nämligen den kommunala äldreomsorgen. Vem kommer att vilja utbilda sig till undersköterska och vilken högstadieelev attraheras idag av vård och omsorg på gymnasiet?

    Där kan vi verkligen prata i termer av ”utan personal ingen vård”, som jag tror är mer alarmerande än inom landstinget.

    Jag vet inte hur du ser på det, det är ju inte ditt bord direkt?

  2. Nicklas Sandström

    Svar till Stefan Olofsson (2012-06-04 18:43)
    Hej Stefan!

    Delvis är den dåliga tillströmningen av elever på vårdutbildningarna på gymnasiet ett problem för landstinget med. Många av dem som går ut där rekryteras som undersköterskor inom sjukvården. Vet att det pågår bra samarbetsprojekt för att öka rekryteringen dit. Sen något som funkat väldigt bra är är vidareutbildning för äldre som vill byta yrke mitt i livet.

  3. Stefan Olofsson

    Hej Nicklas,

    det som är intressant och som jag undrar över är, hur man planerar för att täcka kostnaderna för äldreomsorgen under de närmaste 5-10 åren. Finns det exempelvis något samarbete mellan landsting och kommun?

    Hur mycket beräknar man att äldreomsorgen kommer att se ut inom de närmaste 10 åren, finns det personal, hur många är de som kommer att omskola sig?

    När man ser hur sjuksköterskorna protesterar så undrar man när det är uskornas tur och vårdbiträdenas.

    Jag fattar inte hur alla som jobbar inom kommunen kan vara så lojal? Men jag vet att de värnar och respekterar de äldre, just av denna anledning blir de också utnyttjade av sina arbetsgivare.

    Sedan är det ett fritt val om man vill jobba kvar eller inte.Självklart lever vi i ett nätverk och är beroende av vissa funktioner som gör att man inte kan välja fritt…

  4. Nicklas Sandström

    Svar till Stefan Olofsson (2012-06-08 20:49)
    Hej Stefan!

    Som du helt rätt är inne på finns det en jätteutmaning att klara av en god vård även i framtiden med allt fler äldre och en ständig utveckling av sjukvården med nya mediciner och behandlingsmetoder. Det finns i många delar ett gott samarbete mellan kommun och landsting. Även om det kan bli bättre. Ett exempel på hur det kan bli bättre är den pågående övergången av hemsjukvården där kommunen får ett helhetsansvar istället för att det var på två huvudmän tidigare.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.