Skillnad på politisk färdriktning och en landstingsdirektörs roll

I går kom nyheten att Västerbottens läns landstings landstingsdirektör Jonas Rastad slutar och börjar ett nytt jobb som regiondirektör i Skåne. Som jag kommenterade igår så har Rastad haft såväl mod som beslutskraft att genomföra och verkställa den Socialdemokratiska politiken. Därför blir det med viss förvåning som mycket av kritiken som gäller innehållet i Projekt balans riktas mot Rastad och inte mot den ansvariga politiska Socialdemokratiska majoriteten i landstinget. Även om Rastad fått genomföra exempelvis nedläggningen av akutsjukvården i Dorotea, borttagandet av ambulans i Åsele samt kraftiga vårdplatsneddragningar på sjukhusen har det beslutet föregåtts av ett politiskt beslut i det Socialdemokratiska partiet i länet. Som väljare i länet avsätter och tillsätter man inte landstingsdirektör utan politisk majoritet om man inte är nöjd. Detta är viktigt att komma ihåg såväl nu i debatten kring att Rastad slutar som i det kommande landstingsvalet 2014.
 
 

Etiketter: , , , , , ,

5 kommentarer

 1. Jerry Sellin Åsele

  Hej Niklas!

  Du skriver att det blir en viss förvåning över att Rastad får mycket av kritiken när det gäller Projekt Balans.

  Om man då leker lite med tanken att vart kommer majoriteten av alla dessa tokigheter ifrån som har genomdrivits från landstingsmajoriteten S och Mp,
  Är det inte så att de flesta ideer kanske kommer från chefstjänstemannen Rastad och övriga chefer inom landstinget, då jag har väldigt svårt att tro att det är någon av er alla politiker som har den hela kunskapen om diverse regler när det gäller verksamheten, lagar och kollektivavtal etc, för det är väl så att det just är verksamheten och dess chefer som just besitter dessa kunskaper, och att det är en av chefernas uppgifter att jobba fram liknande förslag till politikerna.

  Om man betänker det jag har skrivit här ovanför, som bara är en liten del av det hela, och rannsakar sig själv som politiker, så kanske det ligger något i missnöjet med just Jonas Rastad.

  Och om man nu tittar på Rastads bakgrund, såsom många personer här i länet har fått vetskap om, så ser vi ett mönster som väl uppfyller de kraftigt ifrågasatta beslut som är tagna här i länet, och vi alla, eller åtminstånde de flesta, vet att det är landstingsmajoriteten S med stöd av Mp som äger beslutet.

  Mvh Jerry Sellin Åsele.

  ps, Jag försvarar på inget sätt uppkomlingarna i S, då jag själv anser att de omedelbart bör avsättas.

 2. Nicklas Sandström

  Svar till Jerry Sellin Åsele (2012-09-06 08:58)
  Hej Jerry!

  Självklart har du en poäng i ditt resonemang att de må vara att inte Peter Olofsson (S) eller någon annan socialdemokrat satt på sin kammare och kläckte idén. Min poäng och essensen i resonemanget är att politisk har idén godkänts. Även efter det har politiken möjlighet att backa från beslutet. Så alla tjänstemän blir i slutändan bara budbärare av de politiska besluten. Sen kan den politiska majoriteten välja att ta ansvar för de besluten eller inte men det är en annan sak.

 3. Ingrid Oscarsson

  En tillbakablick på min egen tid inom politiken i Dorotea kommun på 70- och 80-talen får mig att minnas hur mycket hanterades av tjänstemän och politiker. Idéerna om VAD som skulle åtgärdas, göras kom från oss och HUR det skulle gå till från tjänstemännen. Jag antar att det är likadant nu i både kommuner och landsting.

  Det måste ju självklart vara så eftersom politikerna inte är sakkunniga, men det är också stora risker i detta. En tjänsteman som har kompetens, intelligens, karisma, vilken innebär att övertygande argument för den egna – och enda! – lösningen av problemet gör politikerna försvarslösa. Det kan ställa till mycket som inte är bra för verksamheten.

  Tyvärr har vi i Dorotea upplevt dessa 8 månader vi följt och satt oss in i Landstingets arbete att en stor del av ledamöterna är mycket okunniga och därmed lätta att övertyga om vad som helst! Vi har mötts av argument som är otroligt dåligt underbyggda av fakta och visar en skrämmande okunnighet!

  Detta gör att val av tjänstemän är bara så viktigt!!!
  Man kan vara kompetent – men inte lämplig…

 4. Nicklas Sandström

  Svar till Ingrid Oscarsson (2012-09-06 19:17)
  Tack Ingrid för reflektionerna och du har så klart alldeles rätt i din analys. En sak som du glömmer är att lyfta fram att alla kan vi göra fel och då ska man kunna våga känna att man kan göra om och göra rätt.

 5. Nisse

  Detvar ganska givet att chefstjänstemannen skulle genomföra sitt uppdrag och sedan lämna länet, som han inte har någon förankring i. Och de politker som väljs in i landstinget, ställs aldrig till svars från oss väljare utan vi glömmer. Dessutom, blir det hela tiden färre och färre som bor i inlandet så politikerna behöver inte anstränga sig för att hitta röstande. Är själv förvånad över mp:s agerande, som officiellt önskar småskalighet och undvika befolkningskoncentration, men makten är frestande för alla.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.