Minskad användning av olämpliga läkemedel

Regeringen satsar i år 325 miljoner kronor för att minska onödig läkemedelsanvändning bland äldre. En viktig satsning som gör att då onödiga eller olämpliga läkemedel tas bort kan förhoppningsvis livskvalitén öka hos de äldre. För Västerbottens del krävs att olämpliga läkemedel tas bort för minst 480 äldre. Sen finns det ett antal olämpliga läkemedelskombinationer som behövs se över.

 
Det viktigaste handlar om att fler läkemedelslistor behöver revideras hos fler äldre och vid fler tillfällen. Det kan vara rätt att en äldre har 10 läkemedel eller fler bara de har satts i ett sammanhang där någon reviderat läkemedelslistan. För det finns inget självändamål att minska läkemedelsförbrukningen om det leder till att äldre får sämre livskvalité, exempelvis om smärtstillande tas bort.
 
Regeringen satsning sätter fokus på en viktig fråga hur äldre kan få en bättre vardag.

Etiketter: , ,

2 kommentarer

  1. Martin

    Ett nödvändigt första strg vore att skapa en läkemedelslista som är begriplig för såväl den äldre patienten, som doktorn. Svårt att tänka mig en investering som är mer kostnafseffektiv ur patientsäkerheyssynpunkt…

  2. Nicklas Sandström

    Svar till Martin (2012-10-01 09:32)
    Hej Martin!

    Jag tar med mig det. Du får gärna återkomma med några konkreta exempel som går att lyfta då man träffar de som jobbar med de typen av frågor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.