Besök på Barn- och ungdomspsykiatrin

 
 
För en tid sedan var jag och besökte Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) för en träff med verksamhetschefen. Vi hade ett mycket bra samtal om de utmaningar som BUP står inför. Framför allt handlar det om den mycket dåliga tillgängligheten där Västerbotten är sämst i landet. Här fick jag beskrivit för mig att länet haft ett annat arbetssätt som medfört en ökad tillströmning av patienter något som börjar ha jobbats bort. En annan faktor har varit problem med personalbemanningen som även det medfört problem. Till våren skulle mycket av de problem som finns vara borta vilket låter mycket lovande.
 
En annan fråga som diskuterades var den utflyttning av första linjens barn- och ungdomspsykiatri till primärvården. En stor förändring som har krävt omställning för primärvården med behov av utbildning. Den utbildningsfasen ska nu vara avslutad. Här finns det även ett stort behov av att klargöra dels för medborgarna men även för landstingets egen verksamhet vilket uppdrag primärvården har och vad den mer specialiserade vården inom BUP ska vara. Något som säkert kommer att ta tid.
 
BUP är en stor och viktig del av sjukvården där barn som inte mår bra måste få stöd och hjälp snabbt. Det är inte hållbart att den här delen av sjukvården har problem med dålig tillgänglighet. Jag kommer att fortsätta att följa de här frågorna med stort intresse även framöver.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.