Vad ska det stå på valsedeln?

I går hade Västerbottensnytt ett inslag där jag med fler landstingspolitiker kommenterade frågeställningen om vad det ska stå på valsedeln inför den stundande folkomröstningen. Det är ingen enkel fråga som kräver mycket eftertanke. Utifrån hur lagstiftningen är formulerad ska frågeställningen även kommuniceras med initiativtagarna. Däremot är det landstingsmajoriteten som med enkel majoritet kan fastställda den slutgiltiga frågan. Det som finns med i namninsamlingen handlar dels om rättvis sjukvård i hela länet men mer konkret är det formulerat kring vårdplatserna i Dorotea och ambulansen i Åsele. Jag tror att för att det ska bli en tydlig frågeställning som det går att svara ja eller nej på ska det vara så tydligt som möjligt. Då bör frågan handla konkret om huruvida akutvårdplatserna vid Dorotea sjukstuga ska återinföras en ambulans i Åsele.

Etiketter: , , , , ,

7 kommentarer

  1. Jerry Sellin

    Hej Niklas!

    Själv kan jag tycka att det istället skulle stå på valsedeln,
    Återinsätt de avvecklade ambulanserna.
    Ett återöppnande av stängda akutvårdsavdelningar.

    För det är som sagt inte bara i Åsele och Dorotea som har drabbats av dessa avvecklingar, och vi som håller på med det här tänker fortfarande på hela Västerbotten, inte bara på Åseles ambulans och Doroteas akutvårdsplatser.

    Ha en fortsatt bra dag.

    Mvh Jerry Sellin Åsele.

  2. Nicklas Sandström

    Svar till Jerry Sellin (2012-11-27 08:25)
    Hej Jerry!

    Är ju bara en ambulans som avvecklats så då når man med en sådan formulering. Akutvårdsplatserna i hela länet är lite svårare men jag vill verkligen ha dialog kring hur man utformarfrågan. Viktigaste är att den är tydlig och går att svara ja eller nej på.

  3. Jerry Sellin

    Hej igen Niklas!

    Så som jag ser det, så anser jag att ambulansen som tidigare varit stationerad i Robertsfors är just avvecklad därifrån, därav min formulering angående ambulanser.

    Och när det gäller akutvårdsplatser, så anser jag att det idag fungerar väldigt dåligt i Sorsele med de nuvarande kommunala platserna.

    För att gå vidare, så blir jag lite brydd på att ni i oppositionen inte har belyst majoritetens ordval när det gäller den av majoriteten kallade ”Akutbilen”, då det inte är någon akutbil, vilket även Olofsson och Rastad sa när det var stormöte i Åsele på min fråga om just deras ordval Akutbil, då sa båda samstämmigt att det var ett olyckligt ordval från deras sida, eftersom det endast är en I Väntan På Ambulans bil och ingenting annat, kan deras fortsatta ordval angående bilen helt enkelt vara att vilseleda Socialstyrelsen? för när jag har varit i kontakt med just Socialstyrelsen, så tror dom att det just är en ”Akutbil” vi har i Åsele, vilket vi absolut inte har. Slå gärna upp vad en akutbil är, så visar det sig att det är ett utryckningsfordon med specialistsjuksköterska och ofta en akutläkare som bemanning.

    Det som finns i Åsele är ingenting annat än en transportbil för bår, 1 stycket vanlig sjuksköterska utan ambulans/akut utbildning, och med en förare från deltidsbrandkåren, och givetvis helt utan möjlighet att påkalla fri väg med ljud och ljus-signaler.

    Jag hoppas att du och de dina i oppositionen kan få någon klarhet av landstingsmajoriteten om just dessa viktiga frågor, för dom vägrar kommentera oss här i Inlandet när vi frågar dom om det dom kallar bagateller, det är inte bagateller för oss som ska leva, och eventuellt dö med dessa frågor.

    Mvh Jerry Sellin Åsele.

  4. Susanne

    Ett förslag till formulering som säkert går att slipa till:

    ”Anser du att det är Landstingets uppgift att det i hela länet ska finnas tillgång till snabb och effektiv ambulans- och akutsjukvård samt att Åsele och Dorotea ska återfå fullvärdig ambulansverksamhet och primärvårdsjour med akutvårdsplatser bekostat av Landstinget i syfte att tillhandahålla en tillfredsställande vård vid akuta sjukdomstillstånd också för denna del av länet?”

  5. Nisse

    Folkomröstningen ska också ta med återinförande av ambulans i mellanbygden! Vid ett skiftbyte dög en ä man i Ånäset, så det så!

  6. Nicklas Sandström

    Svar till Jerry Sellin (2012-11-27 10:41)
    Hej Jerry!

    Tack för dina kloka åsikter. Tar med mig dem.

    Är inte det lättaste att hitta en formulering som får med alla nyanser. Det som är tex för Robertsfors löses lättast genom ytterligare en ambulans i Umeå som har för lite ambulansresurser för att klara det uppdraget.

    Finns som sagt mycket att säga om ”akut”-bilen i Åsele. Tror egentligen att ingen egentligen tror att det är en bättre lösning än att ha en ambulans. Tar med mig att hädanefter referera den mer som en transportbil med bår.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.