Ett visselblåsarsystem till landstinget

I dag har jag följande debattartikel publicerad i Folkbladet:

Ett visselblåsarsystem till landstinget
 
Idag är det alldeles för få medarbetare inom sjukvården som inte lyfter upp missförhållanden som finns på arbetsplatsen. En lösning på detta skulle kunna vara ett införande av ett visselblåsarsystem i landstinget. Visselblåsare eller ”whisteleblowers” handlar om att en anställd ska anonymt kunna larma om eventuella missförhållanden. Det kan vara problem som till exempel mobbing, sexuella trakasserier, en orimlig arbetsmiljö, kränkande särbehandling med mera.
 
Rent praktiskt skulle detta kunna ske genom ett webbformulär som fylls i om de problem som finns. Formuläret skickas sedan vidare till en annan del av landstingets organisation eller ett externt företag som undersöker och gör en utredning. Tyvärr är det inte alltid så att medarbetarna kan vända sig till sin närmaste chef för på grund av rädsla för negativa följder.  Syftet med ett visselblåsarsystem är att det ska hjälpa och underlätta för verksamheterna att upptäcka missförhållanden på arbetsplatser för att kunna komma tillrätta med dem.
 
Denna modell ska inte ersätta ärenden som innehåller uppgifter som redan idag anmäls enligt lex Sarah eller lex Maria lagen utan vara ett komplement till dessa för att få fram missförhållandena på arbetsplatserna. Alla är vinnare om en organisation upplevs som öppen och transparant där problem kan diskuteras öppet utan att det ska tystas ner.
 
För Västerbottens läns landsting skulle ett visselblåsarsystem innebära ökad trygghet för medarbetarna och kunna bidra till att utveckla landstinget till att sändigt utveckla sig till det bättre genom att lösa de problem som finns.
 
 
Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd

Etiketter: , ,

7 kommentarer

  1. Åsiktsmaskinen

    Hur vill ni inom M göra för att denna lagstiftning ska kunna gälla även privata vårdgivare?

    För även inom de privata organisationerna ,åste väl alla vara vinnare om de upplevs som öppna och transparenta utan att saker ska tystas ner? Det innebär en ökad trygghet för de privata medarbetarna och birdar till att utveckla de privata vårdgivarna genom att lösa de problem som finns.

    när kommer lagförslaget att meddelarskyddet ska gälla även privata vårdgivare?

    För det är väl inte så att dina argument endast kan appliceras på offentlig vård och inte privat?

  2. Nicklas Sandström

    Svar till Åsiktsmaskinen (2013-03-12 10:43)
    Det pågår ett arbete med detta på nationell nivå.

    Visseblåsare är något som tex Praktikertjänst ska införa i sin verksamhet. Jag tror på idén och skulle vilja att det införs även i landstinget i Västerbotten.

  3. Åsiktsmaskinen

    Tack för ditt svar.

    Dock svarar du inte på frågan varför Moderaterna inte vill införa en lagstadgad meddelandefrihet även när det gäller privata vårdgivare.

    Det hade, precis som inom landstinget, skapat ökad trygghet för medarbetarna och bidragit till att utveckla de privata företagen till att bättre kunna lösa de problem som finns.

    Varför är ni inom Moderaterna emot det?

    Får se om du kan svara på frågan nu istället.

  4. Åsiktsmaskinen

    Återigen missar du att svara på frågan, hur svårt kan det vara?

    Varför är ni inom Moderaterna emot en lagstadgad meddelarfrihet inom de privata vårdgivarna?

  5. Nicklas Sandström

    Svar till Åsiktsmaskinen (2013-03-19 09:52)
    Jag svarade på frågan att Moderaterna tillsammans med de andra partierna i regeringen ser över frågan just nu och att det kommer att komma förslag här under hösten.

  6. Alejandro Caviedes

    Nicklas, i aritkeln du länkar till kan man klart och tydligt läsa att:

    ”meddelarfriheten är en viktig del av vår demokratiska tradition. Plattformen kan innebära att man frivilligt ansluter sig till meddelarfriheten.”

    Vad är det här för skämt? Redan idag kan ett privat företag frivilligt bevilja meddelarfrihet till sina anställda. Hela vitsen med den grundlagstadgade meddelarfrihet till offentliganställda är att detta inte är frivilligt. Varje offentlig arbetsgivare är TVUNGEN att respektera meddelarfriheten. Denna tvång finns inte bland privata arbetsgivare, och att de i eran nya plattform ska möjligheten att FRIVILLIGT bevilja meddelarfrihet till sina anställda är ju ingen förändring jämfört med hur det redan är idag.

    Ni leker med ord!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.