Ideella krafter är en viktig tillgång i sjukvården

I dag skriver jag tillsammans med mina allianskollegor på insändarsidan om vikten av ideella krafter i sjukvården. Hela artikeln finns här nedanför:

Ideella krafter är en viktig tillgång i sjukvården

Det är tragiskt att projektet som syftade till att patienter i Lycksele skulle få hjälp med att hitta rätt vid besök på lasarettet nu läggs ned. Det var meningen att frivilliga från Röda korset skulle hjälpa patienterna rätt. Det är en uppgift som annars anhöriga eller en taxichaufför får lov att ta på sig. Idén var utmärkt men facket säger nej och socialdemokraterna böjer sig trots att sjukvårdspersonalen signaler om att de inte har tid med att vara ledsagare.
 
Alliansen anser att ideella krafter eller möjligen ett socialt företag skulle kunna vara till stor hjälp för patienter som ska hitta rätt på något av länets tre sjukhus. Inte minst på Norrlands universitetssjukhus vars skyltsystem många patienter upplever mycket invecklat och svårtolkat.
 
Att patienter får hjälp med att hitta till rätt mottagning har många fördelar. Patienten kommer inte för sent vilket sparar vårdens resurser. Patienten är tryggare inför läkarbesöket och är lugnare när mycket ny information ska tas in. Ibland ska patienten även delges ett allvarligt och sorgligt besked. Dessutom skulle denna service som landstinget inte själv har resurser att erbjuda ha varit gratis och vårdpersonalen skulle ha fått använda sin kompetens där den som bäst behövs – i sjukvården. Att arbeta ideellt ger även en känsla av sammanhang och meningsfullhet för den som får möjlighet hjälpa andra.
 
För oss i Alliansen är det obegripligt hur landstinget i Västerbotten kan gå i en helt annan inriktning än många andra landsting i landet. Organisationen Sveriges kommuner och landsting arbetar sedan många år i projektet "Samverkan med civilsamhället" med intressebevakning och utvecklingsarbete kring samverkan mellan kommuner, landsting och det civila samhället. Landstinget ska vara med i den utvecklingen och inte stoppa den. Vi måste ha patienternas bästa för ögonen och inte ideologiska dimslöjor.
 
Ideella organisationer, föreningsliv och folkrörelser, det så kallade civilsamhället är en resurs som landstinget måste inse värdet på och ta till vara. Det har vissa S-styrda landsting redan insett. Västerbotten läns landsting behöver inte alltid vara sist med nytänkande.
 
Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd
Marianne Normark (FP)
Gruppledare
Olle Edblom (C)
Gruppledare
Birgitta Nordvall (KD)
Gruppledare
Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. Kent Svanlund

    Detta ni framför är ju i linje med er arbetslinje. Att utnyttja arbetslösa att utföra ”riktiga” arbeten mot noll i ersättning.
    Är det så att få ska ha mera och resten ingenting? Röda Korset är kända för att utnyttja Fas3:er och då får 5000 kr per månad i anordnarersättning. Er senaste utveckling i den så kallade arbetslinjen är att placerade nu också ska utföra riktiga arbeten utan ersättning. Jag är glad att detta projekt blev stoppat av facket. Det måste bli slut på att utnyttja och förnedra människor som nu sker.
    Tragiskt att ni fortsätter med detta trotts riksdagsbeslut för snart 2 år sedan, där det beslutades att stoppa anvisningar till Fas 3.

  2. Nicklas Sandström

    Svar till Kent Svanlund (2013-03-23 09:26)
    Hej Kent!

    Jag håller mig endast till diskussionen på Röda korset på sjukhuset så kan vi ta diskussionen kring Fas 3 vid något annat tillfälle.

    Vår inställning är att dessa uppgifter som röda korset erbjuder är något som vi inte annars skulle ha råd eller haft möjlighet att prioritera. Det som de kan erbjuda är till stor gagn för den enskilda som inte alla gånger har särskilt lätt att hitta på sjukhusen.

    Jag känner inte till att Röda korset skulle ”utnyttja” personer som är inom fas3.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.