Stärkt patientmakt

För en tid sedan presenterade regeringens ensamutredare Johan Assarsson patientmaktsutredningen där han föreslår en rad olika förslag för att stärka patientens ställning. Bland annat förslag om stärkt patientinflytande, samlad lagstiftning på vårdområdet, delaktighet och medverkan, rätten till förnyad medicinsk bedömning samt en nationell vårdgaranti.  Utredningen föreslår bland annat att patienter ska kunna välja offentligt finansierad primärvård och öppen specialistvård i hela landet. Många av förslagen är viktiga och bra som sätter i patienten i första rum framför alla de system som politik och myndigheter byggt upp.
 
I går svarade landstinget remissen på den utredningen. I det förslag som är presenterat så finns det en del oklarheter kring finansiering och en del praktiska konsekvenser av de förslag som är presenterade. Från Alliansen ville vi ha med följande kompletteringar skrivningar i yttrandetexten ”Landstinget anser det är bra att patienternas relation till vårdgivarna klargörs, liksom att det blir tydligt vilket inflytande patienter kan förvänta sig när det gäller den egna vården och möjlighet att söka vård över hela landet. Att patienten sätts i centrum är något som är välkommet.”. Skrivningar som även Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet tyckte var okej.
 
Det finns mycket kvar att göra för att stärka patienternas inflyttande och valfrihet på vårdområdet vilket patientmaktsutredningen belyser. Det ska bli spännande att följa vilka förslag som regeringen sedan går vidare med för att förverkliga i nationell lagstiftning. Sen har varje enskilt landsting mycket kvar att göra för att sätta patienten i centrum.  

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.