Uteblivna satsningar drabbar barn och ungdomar

I dagens Folkbladet skriver jag tillsammans med mina allianskollegor på situationen för Barn- och ungdomspsykiatrin. Hela artikeln finns att läsa här:

Uteblivna satsningar drabbar barn och ungdomar

Den psykiska ohälsan är den ohälsa som ökar mest i samhället, inte minst bland barn och ungdomar. Denna ohälsa i barn- och ungdomsåren riskerar att fortsätta i vuxenlivet om man inte får hjälp. Därför är en tidig insats och en sammanhållen vård för unga så oerhört viktig. Det ger bättre möjligheter att hantera livsproblem och minskar därigenom risken för framtida psykisk ohälsa. Att inte få hjälp i tid drabbar i första hand den som är i behov av hjälp, men givetvis drabbas även hela familjen.

Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Västerbottens läns landsting har under en längre tid dragits med stora problem och är sämst i landet när det gäller tillgängligheten. Detta beroende på den styrande majoritetens brist på satsning på psykiatri som givetvis har inneburit att det har blivit svårt att kunna rekrytera specialister i barnpsykiatri, vilket är orsaken till tillgänglighetsproblemet.

Regeringen har satsat tillgänglighetspengar för barn- och ungdomspsykiatri de senaste åren. Trots detta har landstinget inte lyckats öka tillgängligheten. Socialdemokraterna har under flera år haft möjlighet att upphandla barn- och ungdomspsykiatrisk utredning/behandling men tyvärr inte valt att göra det. Ett politiskt beslut som ytterst drabbar unga med psykisk ohälsa. Alliansen i landstinget tycker att situationen för länets barn och unga med psykisk ohälsa är oacceptabelt och föreslår att riktade satsningar görs för att de ska få vård i tid.

Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd

Marianne Normark (FP)
Landstingsgruppledare

Olle Edblom (C)
Landstingsgruppledare

Birgitta Nordvall (KD)
Landstingsgruppledare

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.