Framtidspaket för Skelleteå lasarett – vård i hela länet

Idag presenterar de ledade Skellefteåföreträdarna för Alliansen i Skellefteå ett framtidspaket för lasarettet. Skellefteå lasarett är ett väl fungerande akutsjukhus och en mycket viktigt pusselbit för att länets vård ska hänga samman. Det är viktigt att se till helheten och därför känns det angeläget att fortsätta att utveckla och värna lasarettet i Skellefteå.
 
De fyra viktigaste områdena i rapporten är:
 
1.      Stärka lasarettets ledning och självstyre. Idag saknas en platschef vid Skellefteå lasarettet som har ett övergripande och sammanhållande ansvar för lasarettets utveckling. Vidare finns idag ingen tydlig målbild för vilket lasarett det är vi vill ha i framtiden. Det är olyckligt för en stor verksamhet som många människor är beroende av.
 
2.      Säkra lasarettets status som akutsjukhus. De senaste besparingarna och planerna på ökad centralisering till Umeå gör att det finns en ökad oro för lasarettets framtid som akutsjukhus. En sammanhållen akutkirurgi och god läkarförsörjning är några viktiga komponenter för att långsiktigt klara detta.
 
3.      Fungerande äldrevård. Skellefteå lasarett har haft stora neddragningar på vårdplatser för äldre och det har i sin tur har resulterat i stora och ständiga överbeläggningar. Dessutom är inte dagens hälso- och sjukvård och kommunala omsorg anpassad utifrån de äldres behov. Det har gjort att många äldre hamnar i kläm och inte får den vård de har rätt till och behöver.
 
4.      God vård för våra barn. Barnklinikens vara och icke vara har diskuterats under många år med sommarstängningar och hot om nedläggning eller nedskärningar. Även BUP i Skellefteå är en mångårig följetong med oacceptabelt långa väntetider. Barnens hälsa och trygghet måste vara högsta prioritet och därför måste något göras åt dagens situation
 
Läs hela deras rapport här.

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.