En sjukvårdspolitik för hela länet

I går skrev de ledande alliansföreträdarna i Skellefteå en debattartikel (se nedan) om att lasarettet en framtidsfråga för Skellefteå. Senare på kvällen var det en stor debatt med ett hundratal åhörare på stadshotellet där Andreas Löwenhöök företrädde moderaterna. Det ska enligt uppgift ha varit en bra och tuff debatt där få nya löften eller besked kom från majoriteten medan Alliansen kunde presentera sitt framtidspaket. En tydlig skillnad mellan blocken där Alliansen har en politik för framtidens sjukvård medan socialdemokraterna vill fortsätta den inslagna vägen med nedmontering av sjukvården i Skellefteå och resten av länet.

 

Lasarettet en framtidsfråga för Skellefteå

En väl fungerande sjukvård är oerhört viktigt för medborgarnas trygghet och hälsa. För invånarna i Skellefteå är lasarettets framtid en huvudfråga för att sjukvården i norra länsdelen ska fungera.

Den senaste tidens besparingar har skapat ökande oro för lasarettets framtid och vi anser därför att det är oerhört viktigt att vidta åtgärder som tryggar lasarettets långsiktiga funktion som fullvärdigt akutsjukhus och nav för sjukvården i norra länsdelen. Det är därför vi nu presenterar ett framtidspaket för Skellefteå lasarett som syftar till att säkra framtiden för lasarettet och åtgärda några av de mest akuta bristerna. Vårt framtidspaket innehåller tio skarpa förslag som riktar in sig på 4 områden:

1. Stärka lasarettets ledning och självstyre. Vi vill stärka lasaretts lokala styrning så att makten finns så nära de lokala beslutsfattarna som möjligt. Vi vill bland annat att det tillsätta en platschef på lasarettet och att det tas fram ett tydligt mål för vilket lasarett som Skellefteå ska ha i framtiden.

2. Säkra lasarettets status som akutsjukhus. De senaste besparingarna gör att det finns en ökad oro för lasarettets framtid som akutsjukhus. Att säkra en sammanhållen akutkirurgi och god läkarförsörjning är några viktiga komponenter som vi vill prioritera för att långsiktigt klara detta.

3. Fungerande äldrevård. Stora neddragningar av vårdplatser för äldre har resulterat i stora och ständiga överbeläggningar. I kombination med att dagens vård och omsorg inte är anpassad utifrån de äldres behov har detta gjort att många äldre hamnar i kläm och inte får den vård de har rätt till och behöver. Vi föreslår därför åtgärder som skulle skapa fler vårdplatser och bättre samverkan mellan kommunen och landstinget.

4. God vård för våra barn. God trygghet för våra barn är en förutsättning för att barnfamiljer ska vilja slå sig ner i Skellefteå. Tyvärr finns det tydliga brister, bland annat när det gäller Barn- och ungdomspsykiatrin, som vi vill åtgärda.

Framtiden för sjukvården i Skellefteå-området innehåller både möjligheter och hot. Vi har i dagsläget ett lasarett att vara stolta över, men utvecklingen när det gäller att minskning av vårdplatser och ökade överbeläggningar är oroande och kräver initiativ, ansvartagande och ett starkare ledarskap. Alliansen har nu visat hur vi vill säkra lasarettets framtid och väntar spänt på vad den styrande S-majoriteten tänker göra för Skellefteå lasarett. Vi förväntar oss svar vid kvällens utfrågning kring hur vård och omsorgen i den norra länsdelen ska utvecklas.

Andreas Löwenhöök (M)
Vice ordförande vice ordförande i Nämnden för folkhälsa och primärvård

Carin Hasslow (FP)
Vice ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden

Daniel Öhgren (C)
Vice gruppledare

Lena Sandberg (KD)
Vice ordförande i Patientnämnden

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.