Träff med barnmorskor på kvinnokliniken

Förra veckan besökte jag kvinnokliniken där jag fick dels se och lära mig mer om verksamheten. En minst sagt omfattande verksamhet från avancerad mödravård, eftervård efter förlossning, vårdavdelning för gynekologiska operationer/ingrepp samt förlossningen för Umeå med omnejd.
 
Träffen gav mig goda möjligheter att komma ut och lyssna på barnmorskorna på kvinnokliniken och hur de beskrev sitt jobb och sin arbetssituation. Barnmorskor har två examina där de har en egen legitimation vilket innebär att de har ett fullständigt patientansvar för dels mamman men även barnet.
 
Det jag fick beskrivet för mig i de samtal jag hade med personalgruppen var känslan av att inte räcka till, att det inte fanns tid att göra det jobb som man ville utföra, att det stundvis var väldigt hektiskt att hinna göra sitt jobb och särskilt på nätterna, svårt att ha beredskap vid oväntade händelser som lätt kan inträffa. Framförallt fanns det en stor oro inför sommaren där det i dagsläget var svårt att hitta vikarier. Arbetsrollen har även förändrats då det blivit mycket mer administration och dokumentation som behöver utföras som tar tid från det patientnära arbetet. Jag tyckte det var väldigt lärorikt och delvis alarmerande den situation som beskrevs samtidigt kändes det att trots allt så var alla överens om att det var ett jättekul jobb som man trivdes med.
 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.