Underskatta inte värdet av en hälsoundersökning

Västerbotten har mycket att vara stolt över. Bland annat kan Västerbottensmodellen nämnas som uppkom i Norsjö och handlar om hälsoundersökningar. Det började
redan på 80- talet när Västerbotten hade den högsta dödligheten i hjärtinfarkt.
Modellen spreds från kommun till kommun och i början av 90-talet fanns modellen i hela länet. Sedan 1991 erbjuds varje västerbottning var tionde år mellan vid 40, 50 samt 60 år en hälsoundersökning vid hälsocentralen. Det kostar lika mycket som ett vanligt läkarbesök.
 
Syftet med Västerbottensmodellen är att förebygga och främja hälsan hos västerbottningen.  Undersökningen kombineras med provtagningar och hälsosamtal tillsammans med en distriktssköterska. Skulle undersökningen påvisa ytterligare åtgärder skickas patienten vidare till en läkare med en remiss. Ingen bör underskatta värdet av att genomgå en hälsoundersökning. Varje medborgare i länet och i landet har rätt att må bra – därför är det viktigt att ta sig tid och kolla upp sin hälsa!

Etiketter: , , ,

En kommentar

  1. Anna Holgersson

    Då jag nyligen fyllt 40 år har jag just gjort den nämda hälsoundersökningen! Jag är oroligt glad och tacksam att vi erbjuds den möjligheten! Håller verkligen med att detta är något att vara mycket stolt över!! //a

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.