Dags för ett visselblåsarsystem även i landstinget

Flera kommuner runt om i landet däribland Umeå kommun och Enköpings kommun har redan inrättat ett så kallat visselblåsarsystem där tanken är att personal ska kunna larma om eventuella missförhållanden som exempelvis mobbing, hot, våld eller sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Modellen kan också fånga upp tjänstefel, mutbrott, brott mot tystnadsplikt och andra brott. Frågan är när Västerbottens läns landsting ska anamma samma system? Detta är en fråga som Moderaterna i landstinget driver och föreslagit att införa. I en organisation med över 10 000 medarbetare är det inte osannolikt att missförhållanden inträffar.

Syftet med själva visselblåsarsystemet är att i första hand hjälpa verksamheterna att upptäcka rådande missförhållanden på arbetsplatser. Tyvärr är det inte alltid som anställda kan gå till sin närmaste chef och berätta om olika situationer i rädslan för negativa konsekvenser.

Med dagens teknologiska utveckling är det genomförbart. Uppgifterna som medarbetarna lämnar förblir anonyma för media och allmänheten så länge ärandet innehåller uppgifter som ska anmälas enligt lex Sarah eller lex Maria.

För Västerbottens läns landsting skulle ett visselblåsarsystem innebära en ökad trygghet och säkerhet för de anställda samt ge de en röst och ett system där de kan anmäla eventuella missförhållanden på deras arbetsplatser.

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Alejandro Caviedes

    Jag ser att du läser min blogg. Kul :). Du svarar tyvärr inte på kritiken, Nicklas. Du är ute och cyklar. Det finns redan en oberoende instans inom landstinget med uppgiften att granska, och personalen har redan möjlighet att vända sig till den anonymt.

    Samtidigt så vill inte moderaterna att de offentliganställdas rätt att vända sig anonymt till media också ska gälla för privatanställda. Ni har även varit med och avskaffat småföretagens revisionsskyldighet. Med andra ord: samtidigt som ditt parti är med och driver för att införa ett visselblåsarsystem på landstinget, där personalen redan har rätt att vända sig anonymt till revisionen, så driver ni från regeringshåll en politik som försvårar för övriga anställda att göra detsamma.

    Det kallas hyckleri, Nicklas.

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      De system som finns idag inom VLL är inte alls det som ett visselblåsarsystem skulle fånga upp samt det är själva funktionen att kunna vända sig till en oberoende part som är det viktigaste vilket idag inte finns. VLL har sedan länge krav i sina upphandlingar om meddelarfrihet.

      Förändrad revisionsplikt handlar om att underlätta för småföretagare med en omsättning under 100 000 kr vilket gör deras tillvaro mycket lättare. Borde säkert finnas utvärderingar av den reformen.

      • Alejandro Caviedes

        Men Nicklas, skojar du med mig? Personalen kan faktiskt vända sig till revisionen, och det kan de göra såväl öppet som anonymt. Vad snackar du om? I vilken värld lever du?

        Den slopade revisionsplikten för småföretag som ni infört gör det faktiskt svårare för skatteverket att kontrollera att skatten betalas in. Om du nu tycker att det här är liktydigt med att ”underlätta för småföretagare” får stå för dig själv.. på ett sätt stämmer det faktiskt: det blir enklare för företagen att skattefuska (men det blir allt annat än enklare för anställda att avslöja missförhållanden).

        Men det är banne mig dubbelmoral att å ena sidan stå och prata om krav på transparens när det gäller landstinget (där såväl offentlighetsprincip, revisionsplikt och meddelarfrihet redan gäller) och samtidigt avskaffa småföretagens revisionsplikt och hindra de privatanställda från att få samma rätt till meddelarfrihet som offentliganställda.

        • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

          Hej Alejandro!

          Du vet mycket väl att den modell jag föreslår med visselblåsare och den roll revisionen har idag inte är på något sätt samma sak. Revisionen kan välja att göra några utvalda granskningar på några få områden medan visselblåsarmodellen ska fånga upp missförhållanden på olika arbetsplatser.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.