Akutbil även i andra länder

För en tid sedan var jag på privat semester i Serbien och Belgrad. Under min vistelse väcktes intresset att studera lite hur sjukvården fungerar i Serbien. Jag upptäckte att även de har akutbilar likt Västerbottens läns landsting har i Åsele. Jag pratade med chauffören som var utbildad sjuksköterska. Han berättade att han beklagade att han tvingades köra akutbilen då han hade föredragit en ambulans istället men tyvärr var det av rena kostnadsskäl. Principen och konceptet som de hade var rätt liknande som är i Åsele. När akutbilen i Åsele var ny så var det en Golf kombi inte helt olik i storlek det serbiska bilmärket Zastava som användes i Belgrad. En viktig skillnad var däremot att de hade åtminstone en saftblandare på taket som kunde varna andra medtrafikanter vid brådskande ärenden.

 

Tyckte det var rätt spännande att se att fler sjukvårdssystemet använder sig av akutbilar men mest spännande är nog att Socialdemokraterna i Västerbottens läns landsting tycker att det fungerar bra och saknar inte alls en riktig ambulans. Frågan är vad väljarna vill ha – en akutbil eller ambulans som kommer vid akut sjukdom?

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

 1. Max Brantholm

  Hej Nicklas!
  Vill passa på att citera ett mejl från Peter Olofsson i ämnet skickat till en länsbo.

  ”Akutbilen är inte utryckningsregistrerat, därav har den inte hellre blåljus. En av de största anledningarna till det är att det ställs helt andra krav på ett utryckningsregistrerat fordon. Därför blir utryckningsfordon betydligt tyngre och mer svårmanövrerade. Blåljus används i första hand för att påkalla fri väg vid trafiksituationer. Att köra fortare än anvisat innebär en oerhörd risk för både patient och personal. Det finns många andra faktorer som är viktigare för att snabbt komma fram till patienten. Utvärderingar visar att akutbil idag är snabbare från larm till den är framme hos patienten än med tidigare ambulans. Detta beror beror bland annat på att akutbilen finns på orten då den inte ingår i gränslösa dirigeringen, kvitterar larmet snabbt, är snabbare att komma iväg med bilen. Utvärdering visar att utryckningsregistrering av akutbilen inte är att föredra. Patientsäkerheten och tryggheten beror till största delen på personalen och utrustningen i akutbilen” (slut citat)

  Har själv lite svårt att förstå vart Peter vill komma med sitt resonemang men som jag tolkar det är det ur patientsäkerhet och med tanke på personalens säkerhet helt förkastligt med blåljus och ambulanser. Det är snarare en risk med blåljus än utan blåljus.

  Ville bara replikera med Peter Olofssons synpunkter i det ämne du tar upp.

  Hälsningar/ Max Brantholm

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Hej Max! Tack för citatet. Det skulle ju gå att tolka det som att akutbilen är så himla bra att fler kommuner borde oxå ha en.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.