Vad händer inom BUP?

I dag skriver företrädare från BRIS i en debattartikel i VK om situationen inom den barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) i Västerbotten. De ställer den retoriska frågan om vad är det som händer inom BUP eller snarare vad är det som inte händer då tillgängligheten är så dålig. Den frågan är väldig berättigad och har tyvärr varit under väldigt lång tid då tillgängligheten har varit Sverigesämst i många år nu.

 

Verksamheten har haft problem under lång tid och särskilt med bristande tillgänglighet. Faktum är att tillgängligheten är sämst i landet. I april väntade 179 barn på ett besök varav mer än hälften (111) hade väntat längre än 30 dagar och därigenom passerat gränsen för vårdgarantin. Situationen har till och med försämrats under första månaderna i år vad gäller besök och när det gäller åtgärder är tillgängligheten endast 28,3 procent. Under år 2012 var tillgängligheten till besök och åtgärd endast runt 30 procent.

 

Den psykiatriska vården för barn och unga i länet bedrivs av kompetent personal men de räcker inte till då problemen funnits under lång tid.  Den bristande tillgängligheten inom barn- och vuxenpsykiatrin drabbar även anhöriga som får ta konsekvenserna av en vård som inte svarar mot behovet.

 

Från Moderaterna och Alliansen vill vi se andra lösningar i form av att införa ett vårdval. Genom ett vårdval öppnas det upp en möjlighet att som anhörig/patient att själv välja vart du vill gå för att få hjälp och stöd med psykisk ohälsa för barn och ungdomar. Detta medför en ökad mångfald och på så sätt en ökad tillgänglighet. För som det fungerar nu är inte okej för länets unga med psykisk ohälsa!

 

Etiketter: ,

4 kommentarer

 1. mycket oroad

  Vårdval, hur skulle det hjälpa i detta fallet? Vad har man att välja på? Ska man åka till Sunderbyn för sin öppenvårdskontakt?

  Ni skulle heller fundera på hur man rekryterar fler läkare till den verksamheten. samt hur man bygger upp en stabil personalsituation med hög kompetens, både inom sluten och öppenvård. Just nu är situationen ohållbar. Vårdavdelningen har ingen kontinuerlig läkarbemanning värd namnet och nyligen blev farmakateamet (som arbetar med läkemedel till patienter) utan läkare (vilket behövs för att KUNNA ordinera läkemedel).

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Hej Ulf!

   Erfarenheten av vårdval är att det får tillstånd och uppmuntrar entreprenörer att erbjuda och hitta nya lösningar. Det kan handla om att en psykiatriker som inte redan idag finns i verksamheten väljer att starta upp en egen verksamhet och därmed bidra till att höja tillgängligheten.

   Håller helt med dig om att det måste till mer för att kunna få upp läkarbemanningen inom BUP. För precis som du skriver är det ohållbart som det är nu och något nytt måste göras.

 2. Hasse

  Börjar bli väldigt less på att Ni i Moderaterna och alliansen hela tiden tror att ett privat
  vårdval ska lösa alla problem inom både landstings och kommunsektorn.

  Om Ni istället skulle satsa pengar på vård och omsorg istället för skattesänkningar som inte leder någonstans så skulle BUP fungera på ett mycket bättre sätt.

  Gör om utjämningssystemet så att det verkligen blir jämlikt över hela Sverige.

  • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

   Hej Hasse!

   Jag är övertygad om att en vårdvalslösning skulle förbättra förutsättningarna att hitta nya lösningar för BUP i länet. För vi är iaf överens om att något måste göras. Om du tittar i ett nyligen blogginlägg så visar jag att skattesänkningar och en arbetslinje gör att landstinget har fått mer pengar då fler människor jobbar.

   Jag hade även önskat att utjämningssystemet inte slog så hårt. Däremot så hävdar andra från andra delar av landet (oavsett partifärg) att det är just det som har skett.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.