Alliansen: Ska det fortfarande inte tas någon hänsyn till folkomröstningen?

Idag lämnade Allianspartierna in följande interpellation för att debattera vid nästa landstingsfullmäktige 19-20 november.

 

Pressmeddelande 131105: Ska det fortfarande inte tas någon hänsyn till folkomröstningen? 

För mer information kontakta: Nicklas Sandström (M) 070 254 45 15, Marianne Normark (FP) 070 243 57 04, Olle Edblom (C) 070 564 44 65, Birgitta Nordvall (KD) 070 278 58 10.

 

 

Allianspartierna i landstinget vill ha svar från den politiska S-majoriteten i landstinget om de tänker ta någon hänsyn till folkomröstningsresultatet. Trots att det gått två månader sedan valresultatet blev klart samt att majoriteten lagt sin nya budget har få besked kommit. Dorotea har än så länge bara fått politiska utfästelser om att flytta sjukstugan men ännu inga konkreta planer med risk- eller konsekvensanalyser. Åsele har fortfarande kvar sin akutbil. Ännu har inga löften eller besked kommit om hur majoriteten tänker säkerhetsställa trygg, rättvis och jämlik sjukvård i hela länet.

 

Medborgarna i länet vill ha besked från Socialdemokraterna om hur de tänker kring folkomröstningen i en samlad bedömning med vilka politiska beslut som kommer att vidtas säger Nicklas Sandström (M) oppositionslandstingsråd, Marianne Normark (FP) gruppledare, Olle Edblom (C) gruppledare, Birgitta Nordvall (KD) gruppledare i en kommentar. Alliansens gruppledare vill vid kommande landstingsfullmäktige om två veckor ha besked om Socialdemokraterna kommer att ta hänsyn till folkomröstningen, om hur de tänker säkerhetsställa trygg, rättvis och jämlik sjukvård i hela länet och hur sjukvården i Dorotea och Åsele kommer att bli.

 

 

 

Allians för Västerbotten

 

Interpellation

2013-11-05

 

Vilka slutsatser dras från folkomröstningen?

 

Den 8:e september 2013 hölls Sveriges första folkomröstning i ett landsting. Medborgarna i länet fick rösta om en rättvis sjukvård i hela länet.

Totalt deltog 31,1 procent av de röstberättigande i länet. Ett valdeltagande som anses vara högt när det inte sker i samband med de allmänna valen. Deltagandet ligger i nivå med EU-valen och kan jämföras med omvalet för Västra Götalandsregionen 2011 som hade ett valdeltagande på 44 procent.

 

Av de 31,1 procent som deltog i folkomröstningen röstade nästan 90 procent på Ja-alternativet. Ett alternativ som innebar att väljarna ansåg att hela länet skulle ha trygg, rättvis och jämlik sjukvård med återställande av fyra akutvårdsplatser i Dorotea och ambulans i Åsele. Ett alternativ som Alliansen företrädde.

 

Ja-röstandet fördelades lika över hela länet vilket förtydligade signalen att hela länet stod upp för Ja-linjen.

 

På Nej-sidan fanns Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet som totalt fick några procentenheter eller i faktiska tal endast 4824 väljare som röstade på deras alternativ.

 

När valresultatet blev offentligt gick landstingsstyrelsens ordförande ut och deklarerade att valresultatet inte var något som skulle tas i beaktning och några förändringar av redan förd politik inte skulle ske. Motiveringen var att valdeltagandet inte nådde upp till 50 procent.

 

 

 

 

 

 

 

 

Allians för Västerbotten

 

 

Med hänsyn till ovanstående ställer Allians för

Västerbotten följande frågor till landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S):

 

  1. Utifrån jordskredssegern för ett JA-utfall kommer du att lyssna och ta hänsyn till folkomröstningsresultatet?

 

  1. Utifrån folkomröstningen kommer du att vidta några åtgärder för att i linje med folkomröstningsresultatet säkerhetsställa en trygg, rättvis och jämlik sjukvård i hela länet?

 

  1. Kommer Dorotea få tillbaka fyra akutvårdsplatser?

 

  1. Kommer Åsele att få tillbaka sin ambulans?

 

 

 

 

 

Nicklas Sandström (M)                Marianne Normark (FP)

Oppositionslandstingsråd             Gruppledare

 

 

Olle Edblom (C)                      Birgitta Nordvall (KD)

Gruppledare                          Gruppledare

 

 

 

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.