Problem med många kvarliggande patienter på sjukhusen

I dag har Folkbladet en stor nyhetsartikel om problematiken som finns med många medicinskt färdigbehandlade patienter som blir kvarliggande på sjukhusens vårdavdelningarna i väntan på att få komma till ett särskilt boende i kommunen. Detta är ett jätteproblem som måste lösas. För patienten är det betydligt bättre och mer patientsäkert att vara på ett äldreboende än att ligga på ett sjukhus. För sjukvården innebär att den platsen inte kan användas till andra patienter som då skapar vårdköer och till exempel gör att operationer inte kan genomföras på grund av platsbrist.

Samhällsekonomiskt är det en stor förlustaffär. Till exempel måste kommunerna betala en straffavgift till landstinget om en medicinskt färdigbehandlad patient måste ligga kvar på sjukhus mer än fem dygn. Ett genomsnittligt vårddygn på ett sjukhus kostar 7384 kr medan på ett kommunalt äldreboende 1512 kr. Kvarliggande patienter medför 40-50 miljoner kronor i extra onödiga kostnader för skattebetalarna i länet.

Utifrån detta har vi från Alliansen föreslagit att inrätta en mellanvårdavdelning i samverkan med Umeå och Skellefteå på NUS och Skellefteå lasarett. En mellanvårdsform skulle ge en nödvändig avlastning och minska risken att äldre patienter kommer i kläm mellan kommun och landsting. Dessutom skulle de äldre patienterna få bättre vård och rehabilitering, med läkarresurser på plats, än vad kommunen kan erbjuda. Man skulle också kunna komma igång med medicinering och kosthållning. På så sätt får patienterna en mer ändamålsenlig vård och ett bättre omhändertagande. Samtidigt minskar risken för återbesök i akutvården och patientsäkerheten förbättras.

Tyvärr så verkar inte socialdemokraterna vilja lyssna på detta förslag.

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.