Inför en gemensam plattform för journalsystemet

Följande debattartikel har jag fått publicerad på den nationella webbsajten ITivården.

 

 
Inför en gemensam plattform för journalsystemet

Sverige har i dag sex olika större journalsystem och till dessa finns det hundratals olika moduler med olika funktioner. Det kan vara extra program för till exempel röntgen, provsvar, läkemedel med mera. Det är i grunden en ohållbar situation att en nation med 9,6 miljoner människor och 21 olika huvudmän som ska uppfinna hjulet gång på gång. Sverige bör på sikt gå övergå till en gemensam plattform med ett enda journalsystem. Till denna plattform kan sedan olika leverantörer utveckla olika moduler som lätt kan intrigeras i befintligt system.

I dagsläget finns det över hundra olika kvalitetsregister. De nationella kvalitetsregistren har möjliggjort en patientsäkrare sjukvård genom att skynda på utfasandet av gamla metoder och arbetssätt samt bidragit till säkrare införande av nya läkemedel och medicintekniska produkter.

Ett problem med kvalitetsregistren är att de inte har någon naturlig koppling till journalsystemet utan att uppgifterna för det mesta måste föras över manuellt. Denna koppling mellan register och journal måste lösas för att vården ska fortsätta att utvecklas och personalen kunna utnyttjas på ett bättre sätt. De svenska kvalitetsregistren är en guldgruva som i dagsläget inte nyttjas fullt ut. Med ett integrerat journalsystem skulle data kunna överföras automatiskt från journalsystem till kvalitetsregister, något som blir snabbare, säkrare och billigare.

Att detta skulle betyda tillfälligt ökade kostnader initialt uppvägs av ett mer patientsäkert journalsystem som kan bli det viktiga stöd det dagliga vårdarbetet behöver.

Det saknas beräkningar av vad kostnader för bristande IT-system kostar vården i form av ekonomiska förluster och vårdskador, men det är inte orimligt att anta att det är mycket stora summor. Ett väl fungerande IT-system är fundamentalt för ett patientsäkert informationsutbyte och dokumentation.

Nicklas Sandström (M)
Landstingsråd
Västerbotten

Etiketter: ,

2 kommentarer

  1. Umebo

    Kostaderna borde ju nästan direkt återbetalas i besparad arbetstid också. Tänk så mycket tid för sekreterare på sjukhusen som läggs på att öppna post, scanna dokumenten in i journalerna, skriva ut dokument och sin tur posta tillbaka till hemlandstinget och så håller det på. Mycket ska ju tillbaka till hemlandstinget för kännedom För varje patient som vårdas utanför sitt hemlandsting måste det ju röra sig om åtskilliga dokument som ska skickas bara på grund av att elektronisk överföring inte är möjlig mellan olika journalsystem.

    Dessutom måste det ju vara billigare för landstingen att gemensamt betala för att utveckla programvaran för ett enda system än att anlita en hel massa företag för att förbättra vart och ett av dom befintliga systemen.

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Hej! Precis, är otroligt mycket onödig tid som går åt i onödan då datasystem inte levererar det som de borde.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.