Det patientsäkraste landstinget år 2018

Förutom att vården ska ges inom vårdgarantins tidsgränser måste den alltid vara patientsäker och trygg. Det innebär att patienten ska skyddas mot att få ytterligare skador på grund av exempelvis inläggning på sjukhus. Det finns kvalitetsbrister inom vården som dagligen orsakar människor lidande och död i onödan. Många av dessa vårdskador hade dock kunnat förebyggas och undvikas. Totalt uppskattas de vårdrelaterade infektionerna kosta 225 miljoner kronor och då är inte de extra läkemedelskostnaderna inräknade.

 

Under förra mandatperioden gav regeringen Socialstyrelsen i uppdrag att genomföra en kartläggning av undvikbara vårdskador. Det var första gången en sådan omfattande kartläggning gjordes. Socialstyrelsens vårdskademätning visade att det varje år inträffar omkring 100 000 undvikbara skador i vårdsverige. Av dessa leder cirka 3 000 till dödsfall. Detta kan jämföras med antalet döda i trafikolyckor som stadigt sjunkit och nu är nere runt 300 dödsfall per år. Att patientsäkerheten varit så eftersatt är inte acceptabelt. Därför genomför regeringen, tillsammans med landstingen, flera åtgärder för att stödja utvecklingen mot en säkrare vård. Förbättrad patientsäkerhet är en av de viktigaste frågorna för hälso- och sjukvården framöver.

 

Ett särskilt stimulanspaket har under mandatperioden riktats till landstingen. För 2013 och 2014 har regeringen satsat  675 miljoner kronor per år. Huvuddelen av satsningen utgörs av prestationsbaserade stimulansbidrag. De andra delarna av regeringens patientsäkerhetssatsning handlar främst om olika åtgärder som på olika sätt stödjer en säkrare vård.

 

Utgångspunkten för satsningen är en nollvision när det gäller antalet undvikbara vårdskador. Kliniker som visar resultat på minskade vårdskador ska få ta del av pengarna från den nationella satsningen kring patientsäkerhet.

 

Arbetet med journalsystemet ska kännas tryggt och ha ett enkelt handhavande. Detta är en grundförutsättning för att kunna leverera en trygg och säker vård. Den politiska ledningen i landstinget måste ge personalen bättre förutsättningar för att öka patientsäkerheten och få alla inom sjukvården att arbeta mot samma mål. Landstingets samarbetspartners sjukvårdsrådgivningen, kommuner och Axlagården måste därför få tillgång till patientens journal för en patientsäker vård. Det handlar om att premiera goda arbetssätt, ledningssystem och rutiner för uppföljning.

 

Västerbottningarna ska ha tillgång till sin egen journal vars information ska vara tillförlitlig. Landstinget ska arbeta offensivt för att patienten inom en snar framtid ska kunna se provsvar och följa sin egen behandling på ett patientsäkert sätt via sin egen datajournal som patienten ska ha full tillgång till.

 

 

2 kommentarer

  1. Bergis

    Kvalitén inom vården sjunker i takt med era skattesänkningar. Hörde nu senast att smärtmottagningarna måste läggas ner landet runt. Brist på resurser. Bara för att moderaterna vill få loss pengar till skattesänkningar och rot-avdrag så rika villaägare har råd att byta ut köksluckorna vart 5 år.

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Svensk välfärd har aldrig haft så mycket resurser som nu. Det är viktigt att komma ihåg att det är fler människor i arbete som gör att vi har råd med vår välfärd.

      När det gäller smärtmottagningen så har vi från Moderaterna och Alliansen haft en annan och mer positiv inställning till den verksamheten. Jag tycker det är oerhört tråkigt att de tänkt att flytta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.