Byggnation av ett nytt psykiatrihus – rivning av gamla länslasarettet

I dag har vi haft landstingsstyrelse och ett av de större ärenden som togs beslut om var ansökan om rivningslov av gamla länslasarettet för att uppföra ett nytt psykiatrihus. Inget lätt beslut då det är komplext med många olika infallsvinklar.

 

Den psykiatriska sjukvård som bedrivs idag i Umeå sker i undermåliga lokaler som har ett stort renoveringsbehov. Verksamheten är även utspridd över olika delar av Umeå. Psykiatrin har således behov av att samla ihop sin verksamhet samt få nya fräscha lokaler som ger bästa möjliga förutsättningar att ge bra sjukvård. Närheten till akuten är viktig och nödvändig då många patienter har en samsjuklighet och snabbt behöver komma till akutvård.

 

Förr så var psykiatrisk vård något som man från beslutsfattandet placera så långt bort som möjligt men tiderna förändras och tabun bryts och vi ser ett allt mer växande problem med psykisk ohälsa såväl hos unga men även hos äldre. Att få tillstånd ett nytt psykiatrihus är därmed viktigt och angeläget.

 

Det gamla länslasarettet (byggnad 9A och 9B) är placerade på en av sjukvårdsområdets mest attraktiva platser och går idag inte att använda till vårdändamål då de är en stenbyggnad byggd för dåtidens tidsanda. Kvar återstår att ha lokalerna till administrativa lokaler som dels går att placera vid nuvarande landstingshus samt skulle krävas investeringar på runt 120 miljoner samt tillkommande dyra driftskostnader. Lokalerna är förvisso vackra och återspeglar en del av Umeås gamla sjukvårdshistoria men sammanvägt mot att använda denna yta till ett nytt psykiatrihus så väger detta behov över.

 

Jag hoppas nu att det inte blir allt för många överklagningar och att landstinget kan hålla tidsplanen och komma igång med byggnationer av ett nytt psykiatrihus runt år 2018.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.