M-förslag om att pröva ambulerande husläkare

Pressmeddelande 150126: M-förslag om att pröva mbulerande husläkare

Moderaternas Liv Granbom (M) vill att landstinget i Västerbotten startar upp en försöksverksamhet med ambulerande husläkare. Försöket handlar om att ge möjlighet till en distriktssköterska att vid behov kalla in en läkare att kunna göra ett hembesök hos patienten istället för patienten ska besöka akutmottagningen. Tidigare försöksverksamheter har visat på att detta har gett vinster för den enskilde patienten som inte behöver uppsöka sjukvården, färre ambulanstransporter, ökad trygghet samt totalt sätt minskade kostnader.

Granbom (M) vill nu ha besked från ansvarigt landstingsråd, Karin Lundström (S), om hon är beredd att starta upp en försöksverksamhet även i Västerbotten.

För mer information:
Liv Granbom

 

Interpellationen i sin helhet:

 

Ambulerande husläkare

Moderaterna har under flera år följt utvecklingen med ambulerande (mobila) husläkare. Redan 2004 ställde jag en enkel fråga på landstingsfullmäktige om införande av mobila husläkare. Svaret på frågan var att det var intressant och en försöksverksamhet skulle genomföras.

Då ingenting hände lyfte moderaterna frågan vid två tillfällen i form av interpellationer, år 2005 och 2007.

Åren gick och 2012 lämnade moderaterna på nytt i en motion där vi ville ge landstingsstyrelsen i uppdrag att inrätta en försöksverksamhet med ambulerande husläkare i Västerbotten. Motionen avslogs.

Det är beklagligt att den politiska majoriteten inte har varit beredd att ta lärdom av dem positiva erfarenheterna från Uppsala läns landsting. Redan 2000 startades en försöksverksamhet med ambulerande husläkare. Hembesök av läkare är lämplig vid smittsamma sjukdomar, rörelsehinder, besvärliga kommunikationer och vid andra akuta tillstånd som inte kräver omedelbar sjukhusvård.

Efter sex år utvärderades försöksverksamheten och resultatet var mycket positivt. Utvärderingen visade att vinsten för de sjuka var betydande. Sett ur ett ekonomiskt perspektiv sparade landstinget i Uppsala ca fyrtio miljoner kronor under den sex år långa försöksperioden. Numera är det inte bara Uppsala som har ambulerande läkare. Jag kan nämna att vi numera har ambulerande läkare i bl.a. Kalmar, Nyköping och Oxelösund.

Med hänsyn till ovanstående, ställer jag min fråga till hälso- och sjukvårdsnämndens ordförande Karin Lundström (S):

· Anser du att det är dags att starta upp en försöksverksamhet med ambulerande husläkare även i Västerbotten?

 

Liv Granbom
Moderaterna

Etiketter:

2 kommentarer

  1. Pingback: M-förslag om att pröva ambulerande husläkare - Artissima

  2. Pingback: No Title - Artissima

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.