Tufft 2014 för sjukvården

På tisdagen behandlades årsredovisningen för landstinget år 2014. Sammantaget visar det att ekonomin klaras på grund av den mycket stora skattehöjning som skedde med 50 öre. Fortsatt gör sjukvården stora underskott som inte har åtgärdats. Det som känns positivt är att sjukvården fortsätter att visa goda medicinska resultat trots långa köer. Så när länsborna väl får sjukvård är den av mycket hög kvalité.

 

Här är de kommentar som Alliansen hade på årsredovisningen

 

 

Årsredovisning 2014

 

Årsredovisningen speglar hur landstingets verksamhet och ekonomi har utvecklats under 2014 i förhållande till fastställd budget och landstingsplan. Det är även utifrån denna årsredovisning som avstampet för en ny landstingsplan för innevarande mandatperiod ska tas. Därför kan den i många avseende utgöra en viktig del i utvärderingen av den förda politiken den gångna mandatperioden.

 

Allians för Västerbotten vill framhålla den insats som personalen gjorde under 2014. Personalens insatser under året är mycket goda utifrån de förutsättningar som funnits vilket leder fram till de medicinska resultat som vi som länsbor kan vara mycket stolta över.

 

Allians för Västerbotten hade ett eget budgetförslag och ett eget förslag på kostnadsreduceringar och satsningar. Allians för Västerbotten var och är övertygad om att resurser kan överföras från administration, centrala anslag, projekt och annan verksamhet i landstinget till den direkta sjukvården.

 

Enligt årsredovisningen fortsätter landstinget verksamheter att gå med underskott. Under den mandatperiod som har varit har inte Hälso- och sjukvårdsnämnden (HSN) klarat budget en enda gång. HSN gjorde ett underskott på 150 miljoner.

 

Att budget i huvudtaget klaras av på sista raden hör ihop med den skattehöjning med 50 öre som genomfördes vilket medför att finansnettot balanserar upp verksamheternas underskott.

 

Precis som årsredovisningen framhåller har tillgängligheten blivit sämre under föregående år. Vårdgarantin uppfylls till 79 procent jämfört med 92 procent 2013. Landstinget klarar inte av målvärderna för kömiljarden.

 

Kostnader för köp av personaltjänster, främst så kallade stafettläkare har ökat vilket är alarmerande. Trenden med ett ökat köp av sjukskötersketjänster är även det mycket problematisk. När det gäller avvikelse från måluppfyllelse missar landstinget viktiga mål såsom tillgänglighet inom primärvård och slutenvård samt att minska andelen vårdskador. Tillgängligheten till Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) är fortsatt alarmerande dålig och bland de absolut sämsta i hela landet.

 

Årsredovisningen visar att för att vi ska få en trygg och skattefinansierad vård, behövs en politik med mer pengar till sjukvården. I det mycket besvärliga ekonomiska läget som sjukvården befinner sig i krävs en ansvarsfull politik som prioriterar sjukvård framför annan verksamhet och där alla får den vård de behöver och har rätt till.

 

Den färdriktning som Alliansen står för hade lett till en positivare utveckling för såväl befolkningen i Västerbotten som för landstingets personal samt för att få en ekonomi i balans.

 

Allians för Västerbotten

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.