Lättare att söka vård med egen vårdbegäran

I den nya patientlagen som trädde i kraft 1 januari 2015 tydliggörs att patienter har möjlighet att välja utförare av offentligt finansierad öppen vård. Patienten kan välja utförare inom primärvård och specialiserad öppenvård både i det egna landstinget och i andra landsting. Valmöjligheten gäller även privata vårdgivare med landstingsavtal.

 

En patient som söker sig till ett annat landsting behöver remiss om antingen hemlandstinget eller det andra landstinget ställer krav på det för den vård patienten söker. Detta innebär att en patient kan behöva remiss för att få öppen specialistvård i ett annat landsting, trots att det där inte finns några krav på remiss för den aktuella vården.

 

Från och med 1 maj 2015 i landstinget Västerbotten behöver patienter inte längre en remiss från sin läkare för att söka vård på flertalet av länets öppna specialistmottagningar. Egen vårdbegäran införs den 1 maj 2015 inom öppen specialiserad vård

 

Med egen vårdbegäran menas att patienterna själva kan söka specialiserad öppenvård genom att skriva eller ringa till mottagningen och ange vilka besvär och symtom de har och varför de söker vård. Det är sedan mottagningens medicinska bedömning som avgör vilken vård patienten ska få och på vilken vårdnivå den ska ges. Detta innebär att patienten antingen kan bli kallad till besökstid eller hänvisas till primärvård, till annan specialistmottagning eller till egenvård.

 

En egen vårdbegäran ska bedömas och hanteras på samma sätt som inkomna remisser och innebär inte automatiskt att patienten har rätt att få tas emot inom öppen specialiserad vård.

 

Möjligheten att få remiss via läkare i primärvården kommer inte att försvinna. Rekommendationen är fortfarande att patienten i första hand ska vända sig till hälsocentralen eller sjukstugan för en första medicinsk bedömning. Om det behövs skriver läkaren, precis som idag, en remiss till en specialist. Egen vårdbegäran ska ses som ett alternativ för patienten att söka öppen specialiserad vård.

 

Att själv kunna göra en egen vårdbegäran stärker och underlättar för den enskilda patienten. Det kan även bidra till att avlasta primärvården. Jag tycker det är oerhört positivt och hoppas att detta kommer att väl ut.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.