Något har gått sönder i sjukvården i Västerbotten – på grund av det långvariga Socialdemokratiska styret

Pressmeddelande 150527: Något har gått sönder i sjukvården i Västerbotten – på grund av det långvariga Socialdemokratiska styret

För mer information kontakta:
Nicklas Sandström (M)
Marianne Normark (FP)
Ewa-May Karlsson (C)
Birgitta Nordvall (KD)

Under onsdagen presenterade allianspartierna i landstinget sitt alternativa förslag till landstingsplan och budget. För två veckor presenterade den rödgröna majoriteten sitt förslag som inte innehöll några överraskningar utan var en fortsättning på den politik som förts under lång tid och visat sig ge ökade köer och en skenade ekonomi. Något har gått sönder i sjukvården i Västerbotten – på grund av det långvariga Socialdemokratiska styret menar Nicklas Sandström (M) oppositionslandstingsråd, Ewa-May Karlsson (C) gruppledare, Marianne Normark (FP) gruppledare, Birgitta Nordvall (KD) gruppledare.

För att möta upp de utmaningar sjukvården står inför vill de fyra allianspartierna få till bättre fungerande vårdkedjor, krafttag kring personalförsörjning och stärkt primärvård. Vården måste börja organiseras runt patientens behov och inte efter stuprör som innebär dyra lösningar till en sämre kvalité för patienten.

Alliansen väljer att satsa 15 miljoner mer på primärvården än de rödgröna samt 8 miljoner ytterligare på AT/ST-platser och stöd till vidareutbildning för sjuksköterskor. 8 miljoner satsas på ytterligare vårdplatser för köbearbetning där extra ordinära behov uppstår som tex på geriatrik och ortopedi. Dessutom en satsning för psykiatrin och införande av vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin. Helt i linje med tidigare löften står alliansen fortfarande bakom att återställa akutvårdsplatserna i Dorotea och ambulansen i Åsele.

För att minska kostnaderna föreslår allianspartierna ett målmedvetet arbete med att få vårdkonsumtion på rätt vårdnivå genom att bedriva vård på mest effektiva omhändertagandenivå. Det innebär att förskjuta exempelvis slutenvård mellan kliniker och poliklinisk vård till primär- och glesbygdsvård, ersätta läkarbesök med sjukvårdande behandling, utveckla glesbygdsmedicinsk vård, differentiera vårdinrättningar, utveckla nya vårdformer och vårdroller samt öka egenvården. Därtill minska på ej vårdnära administration, ökad grad av konkurrensutsättning av till exempel städ, telefoni samt bättre och mer samordnade upphandlingar. Ytterligare också kostnadsbesparingar på Region Västerbotten samt att sänka kostnaderna för lokaler genom rivning och avyttring av överflödiga lokaler.

Etiketter: ,

2 kommentarer

 1. Bättre kan ni

  Besparingar på Region Västerbotten kan låta bra efter all propaganda som Doroteaupproret och Offensiv sprider. Men verkligheten ser annorlunda ut. Att jobba för bättre infrastruktur i länet (tåg exv (arbetet med norrbotniabanan), vägar och bussar och eventuell båt över till Wasa), kulturen (barnteater, institutionerna över hela länet), arbete för bredbandsutbyggnad etc, berör ju alla länets framtid.

  Se bara vad som händer när man skär i medfinansiering till EU projekt. Direkt dumt. Det leder bara till att färre pengar kan växlas upp i länet, färre blir anställda och skatteintäkterna minskar. Så det som låter som en besparing är i realiteten fördyring och förlorade pengar. Ingen vill bo i ett län utan kultur (och då menar jag inte kommersiell kultur som hockey som får bekosta sig själv).

  Så tänk gärna steget längre än att bara göra det doroteaupproret och offensiv vill. Det är för lättköpta poänger. Människor är inte dumma.

  Ha en bra dag.

 2. Jerry Sellin Åsele

  Vi vet tyvärr mycket väl att vi i Västerbotten inte har en fungerande sjukvård med patienten i fokus.
  Vi vet också mycket väl att det blir ännu färre vårdplatser kvar i länet i sommar.
  Och de flesta av oss vet också mycket väl att det krävs ambulanser för att så mycket som möjligt säkra akuta händelser i vårt län.

  Och allt det hade vi haft, om det inte vore för att det fortfarande tyvärr finns allt för många som röstar på ett parti för att det har deras föräldrar alltid gjort.

  Tyvärr finns det i mitt tycke alldeles för många röstberättigade i det här länet som endast har huvudet till för att ha mössan på.

  Själv är jag stolt över att jag gjorde mitt bästa för att få till ett Majoritetsskifte i Västerbottens läns Landsting.
  Nästa val är det din/eran tur Nicklas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.