Regeringens politik slår mot jobben och välfärden

I dagens Umeå Tidning skriver Alliansen i landstinget tillsammans om hur regeringens politk är skadlig mot jobben och därmed mot välfärden.

Hela artikeln går att läsa nedan:

Regeringens satsning på en miljard till landsting och regioner kan låta mycket, men fler och fler landstings- och region- politiker i hela landet har genomskådat satsningen när man tittat närmare på den. Till och med styrelseordförande Peter Olofssons socialdemokratiska partikompisar är kritiska.

Regeringen lägger ett budgetförslag som slår hårt mot den svenska tillväxten. Västerbotten med våra långa avstånd i länet drabbas än hårdare genom höjda drivmedelsskatter. Jobb kommer att försvinna och många kommer få mindre pengar kvar i plånboken. Höga skatter slår hårt mot välfärden och äventyrar viktiga satsningar i sjukvården. Solidariskt finansierad sjukvård är en hörnsten i svensk sjukvård.

Personalbristen drabbar sjukvården i hela landet. Bristen på utbildad personal kan inte lösas genom enskilda åtgärder på ett sjukhus eller i ett landsting – det skulle på sin höjd innebära att personal flyttar inom landet och att samma brist uppstår någon annan stans.
Lösningen på personalbristen sitter regeringen på, eftersom utbildning och antal utbildningsplatser är ett ansvar för densamma. Statens eget bolag, Akademiska Hus plundras nu på 6,5 miljarder kronor för att klara av alla vidlyftiga löften från regeringen Löfven. Dessa pengar hade i stället kunnat gå till lärarlöner, material och lokalhyror för våra universitet. Om detta är det alltför tyst i budgeten.

Gång på gång har regeringen upprepat att de kommer att fördela en ”landstings- miljard” till regioner och landsting något som tidigare hette kömiljarden. Kömil- jarden var en satsning från alliansre- geringen med villkoret att landstingen skulle korta vårdköerna. Ökad prestation betydde mera pengar. Den nuvarande regeringens landstingsmiljard kommer att halveras från och med 2017 och är inte prestationsbaserad utan kan direkt gå in det svarta hålet.

Den jobbfientliga budget som Regeringen lagt på bordet riskerar att ge 20 000 färre jobb och skatteintäkterna kommer därmed att sjunka. Detta innebär 15 miljoner kronor i minskade skatteintäkter bara för sjukvården i länet.

Alliansregeringen satsade målinriktat med en vårdgaranti och kömiljard för att korta köerna till vården så att fler fick vård i tid och slapp stå i vårdkö. Talet om miljardsatsning på landstingen från regeringens sida känns provocerande och ihålig. Budgetförslaget från regeringen är ett tydligt tecken på de rödgrönas fientliga politik mot glest befolkade områden och på jobben.

Nicklas Sandström (M) Oppositionslandstingsråd
Ewa-May Karlsson (C) Landstingsgruppledare
Marianne Normark (FP) Landstingsgruppledare
Birgitta Nordvall (KD) Landstingsgruppledare

2 kommentarer

 1. Olle

  Spelar detta nån roll när ändå Sverige kommer att kollapsa av det tryck flyktingpolitiken kommer att skapa.
  Framtiden kommer att bestå av våld ,arbetslöshet ,och depression .
  Verkar inte finnas nån plan för hur regeringen ska lyckas.
  Det är bara en minoritet av svenska folket som vill ha det på detta vis, våra föräldrar byggde en välfärdsstat som även vi vill överlämna till våra barn.
  Detta håller nu på och vittrar sönder fullständigt.
  Vi är 35 personer på vår arbetsplats och en person tycker det vi gör nu är rätt,tror detta speglar Sverige i stort.
  Löfvens regering måste stoppas och det fort,

 2. Lena Renman

  Ni är lika icke trovärdiga.Vårdvalet är en katastrof. Stafettläkare kostar multum. Skattemedel går till privat konsumtion och lånas ut till banker som ej betalar tillbaka. Statlig egendom säljs ut osvsett politisk färg. Samhället håller på att falla i bitar och ni gnäller om bensinkostnader. Har ni inte lagt märke till miljöförstöringen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.