Vården skall fungera inom rimlig tid

I dagens Folkbladet har jag och Moderaternas Socialpolitisk talesperson Cecilia Widegren fått publicerat en replik på Gabriel Wikström (S) och Peter Olofsson (S) artikel i Folkbladet 15 juni.

 

 

Vården skall fungera inom rimlig tid

 

Vi delar Gabriel Wikströms uppfattning att skiljelinjen är stor mellan de politiska alternativen gällande hur vi vill att vården ska utvecklas i framtiden. Vänsterregeringen tror att om man fokuserar på mindre än en procent av hälso- och sjukvården så löser man utmaningarna, vi menar att det handlar om att reformera utmaningar.

 

De viktigaste utmaningarna inom svensk vård handlar om att korta Europas längsta väntetider, lösa de omfattande problem som finns gällande personal- och kompetensförsörjningen samt att få vården i Sverige att bli mer effektiv samtidigt som vi bibehåller den höga medicinska kvalitet som vården levererar varje dag.

 

Hur avser den svaga vänsterregeringen att vården ska bli mer jämlik? Vi menar att det är djupt orättfärdigt att en kvinna som är sjuk i lungcancer i Västerbotten får vänta mer än dubbelt så länge som en man i Dalarna på att få sin behandling. Vi föreslår en förstärkt och utvecklad patientlag som stärker patienternas rättigheter till rätt vård i tid av hög kvalitet oavsett bostadsort.

 

Ingen människa ska behöva dö av cancer i en vårdkö. Bostadsort skall inte avgöra vilken vård man får. Det behövs en vidareutvecklad prestationsbunden vårdgaranti som ser till att väntetiderna minskas ned avsevärt. Tyvärr har Wikström (S) och vänsterregeringen med kirurgisk precision tagit bort alla instrument som behövs för att stimulera fram nya arbetssätt att minska vårdköerna.

 

Vad avser resurser är det ytterligt ohederligt att försöka få det att framstå som att moderaterna och övriga allianspartier skulle satsa mindre resurser på cancervården. Vi satsar precis lika stora belopp. Därtill var det alliansregeringen som påbörjade den nuvarande satsningen på cancervården.

 

Därtill har regeringen och stödpartiet (V) avvisat ett samlat alliansförslag i riksdagen om att samla viss avancerad cancervård till ett mindre antal sjukhus i syfte att höja kvalitet och minska väntetider. Ja ni läste rätt. Vänsterregeringen säger i praktiken nej till kortare väntetider och högre kvalitet i t ex cancervården.

 

Cecilia Widegren (M)

riksdagsledamot Skaraborg

Socialpolitisk talesperson

 

Nicklas Sandström (M)

Oppositionslandstingsråd

Västerbotten läns landsting

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.