De långa vårdköerna

Det finns stora utmaningar i Västerbotten med långa vårdköer. I jämförelse med andra landsting ligger Västerbotten bland de absolut sämsta länen när det gäller uppfyllandet av vårdgarantin. Den dåliga tillgängligheten gäller såväl slutenvård som primärvård. Sett till finansiering är Västerbotten ett av de landsting som lägger minst andel till primärvården.

Som jag i tidigare bloggar beskrivit är konsumtionen av slutenvård avsevärt mycket högre här än i andra landsting vilket är en betydande utmaning. Vårdflöden och vårdkedjor hänger inte ihop och patienten hamnar i kläm. Situationen är svår i den psykiatriska sjukvården och när det gäller barn- och ungdomspsykiatrin har väntetiderna legat sämst i landet under många år.

Just när det gäller barn- och ungdomspsykiatrin har vi från alliansen drivit frågan om att öppna upp för vårdval. Vi anser att det måste göras för att kunna lösa situationen med de långa vårdköerna som under lång tid varit ohållbar för patienterna.

Om vårdflöden och vårdkedjor skulle hänga ihop skulle man undvika onödigt lidande, få bättre vård och spara resurser. Trots att det på papperet är en platt organisation upplevs den i praktiken som toppstyrd och där det emellanåt är svårt att ge uttryck för missnöje.

Dagens IT-stöd som landstinget tillhandahåller är enorma tidstjuvar i vården. Detta tillsammans med uråldriga system för överföring mellan journalsystem och kvalitetsregister har gett mycket dubbelarbete. Många gånger har detta sin utgångspunkt i en obefintlig politisk styrning från den politiska majoriteten. Det är mycket oklart vilken viljeinriktning som finns och vad man vill göra för att korta ner vårdkörerna.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.