Ett välfungerande IT-system och ett enda IT-system över hela landet

Digitalisering har lovordats ge sjukvården stora förbättringar under många år. Nya tekniska lösningar kommer vilket gör vården bättre, närmare och stärker patientinflytande. Tyvärr fungerar många IT-system mindre bra vilket skapar tidstjuvar och dubbelarbete. Vårdens IT- system måste bli bättre och onödigt dubbelarbete måste försvinna.

Västerbotten måste tillsammans med samtliga andra landsting gå över till en gemensam vårdmiljö/vårdplattform med ett enda journalsystem. Detta skulle betyda tillfälligt ökade kostnader men måste vägas mot att nuvarande system ger ökade kostnader utifrån att personalens administrativa arbete tas direkt från tiden med patienten. Ett gemensamt datasystem i hela vårdsverige skulle också öka patientsäkerheten och ge minskade kostnader för kvalitetsbrister som kan uppstå med nuvarande system.

Det saknas beräkningar på hur mycket bristande IT-system kostar vården i form av ekonomiska förluster och vårdskador. Det är inte orimligt att anta att det är signifikanta summor. Ett väl fungerande IT-system är fundamentalt för ett patientsäkert informationsutbyte och dokumentation.

4 kommentarer

  1. Patrik

    Hej Nicklas.

    Det är första gången jag har läst något så intelligent av en landstingpolitiker. Det sorgliga är att du verkar vara ensam med den briljanta idén. Jag har själv konstaterat att bara inom Västerbotten så finns det minst tre olika journalsystem. Har bara varit på tre olika sjukvårdsinrättningar och hade jag varit på flera så har jag troligen stött på flera journalsystem.
    Den största vinsten med ett gemensamt datasystem är nog den möjlighet att utan krångel kunna hänvisa patienter till där det är minst kö.
    Fortsätt att jobba för patienternas bästa och upplys dina kollegor inom landstinget att det är det som är det viktigaste med eran jobb.

    Med vänlig hälsning

    Patrik Marthin

  2. Hans

    Så här blir det när det sitter hundratals småpåvar till landstingspolitiker på 21 ställen (eller hur många landsting det nu finns) i landet och uppfinner hjulet på 21 ställen! Dessutom lyckas man aldrig få till hjulen så att de rullar lätt för både personal och patienter. Det senaste jag hörde var att ett landsting som bytte lönesystem för att det gamla inte fungerade så bra! Det nya fungerade sämre med resultat att löneutbetalningarna felade och personalen rejält besviken naturligtvis.

    Det är skrämmande när man i ett landsting inte lyckas med få ett så enkelt IT-system som ett lönesystem att fungera! Själv har jag arbetat inom stora verksamheter både kommunala och privata men aldrig upplevt några som helst problem med löneprogrammen men landstingen de utmärker sig!

    Den som nu tror att med (S)tornorrland så löser sig allt är kriminellt naiv, nu blir det minst fyra olika hjul som ska fås att rulla synkront och samstämmigt. Jag säger bara lycka till, har man inte fått till det på alla dessa år så inte blir det i Stornorrland heller.

    Allt talar för att staten måste ta över ansvaret för sjukvården, landstingspolitikerna har haft 100 år på sig eller så för få till en väl fungerande vård men inte lyckats, någon gång måste väl landstingspolitikerna vakna upp med lite självinsikt och inse att nu får det räcka, dags att någon annan tar över! Sjukvården är en basal och mycket viktig funktion i samhället, så viktig att den inte längre ska skötas av politiker!

  3. Pingback: Gott nytt år! | Nicklas Sandström (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.