Ska avtalet med Sports medicine sägas upp?

Regeringen har som förslag att alla verksamheter som avknoppats från universitetssjukvård ska återinföras till sjukhusen. Bred kritik har först fram emot förslaget. Bland annat Marie-Louise Forsberg Fransson regionstyrelsens ordförande i Örebro (S) säger att ”Vården är det viktigaste och inte byggnaden den bedrivs i” och att förslaget slår fel och tvingar landsting att bedriva sjukvård på universitetssjukhusen som inte behöver drivas där.

I Västerbotten har vi en mycket välfungerande verksamhet som avknoppats sedan 2007 och det är idrottsmedicin. Med regerings förslag om förbud skulle det innebär att enheten ska återinföras i tidigare driftsform.

Jag menar att förslaget kommer i praktiken cementerar hur landstingen får eller inte får organisera universitetssjukhusen. Det innebär att det lokala självbestämmandet urholkas av lagstiftning.

Jag har även skrivit en interpellation till den styrande majoriteten i landstinget om hur man ställer sig till förslaget och om man menar att Sports medicine ska återinföras i tidigare driftform?

 

Läs interpellationen i sin helhet:

 

Ska avtalet med Sports medicine sägas upp?

”Landstinget får inte till någon annan överlämna uppgiften att bedriva hälso- och sjukvård vid ett universitetssjukhus eller vid en hälso- och sjukvårdsenhet som vid något tillfälle efter den 1 juli 2007 organisatoriskt har tillhört ett universitetssjukhus”.

Förslaget kommer i praktiken cementerar hur landstingen får eller inte får organisera universitetssjukhusen. Det innebär att det lokala självbestämmandet urholkas av lagstiftning.

Dagens medicin rapporter även att regeringens förslag på lagstiftning får hård intern S-kritik. Marie-Louise Forsberg Fransson regionstyrelsens ordförande i Örebro (S) säger att ”Vården är det viktigaste och inte byggnaden den bedrivs i” och att förslaget slår fel och tvingar landsting att bedriva sjukvård på universitetssjukhusen som inte behöver drivas där.

I Västerbotten har vi en mycket välfungerande verksamhet som avknoppats sedan 2007 och det är idrottsmedicin. Med regerings förslag om förbud skulle det innebär att enheten ska återinföras i tidigare driftsform.

Med hänsyn till ovanstående, ställer jag mina frågor till landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S):

1. Vad anser du om kvalitén på de tjänster som Sports medicin erbjuder?

2. Instämmer du i Marie-Louise Forsberg Fransson kritik mot förslaget på ny lagstiftning?

3. Anser du att Sports medicine ska återinföras i tidigare driftform?

Nicklas Sandström (M)

Oppositionslandstingsråd

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.