Ta ställning – donera dina organ

Den 10 till 16 oktober äger Donationsveckan rum. Donationsveckan är en återkommande vecka för att uppmuntra och uppmärksamma att fler kan ta ställning för att rädda liv – genom att vid sin död donera organ. Antalet donatorer i Sverige idag räcker inte för att fylla behovet till alla som väntar på transplantation. Det finns just nu över 700 personer som väntar på ett eller flera organ.

En väntan som är enormt påfrestande för den enskilde. Dessutom kostar det samhället väldigt stora pengar, till exempel är vårdkostnaden för en njurpatient cirka 1 miljon kronor per år.

Förutom organ kan man även donera vävnader. Varje år ger hornhinnetransplantationer omkring 600 personer synen tillbaka och för personer med allvarliga hjärtfel är behovet av hjärtklaffar väldigt stort.

Jag har tagit ställning och valt att donera mina organ den dag jag avlider. Om det är möjligt den dagen att donera just mina organ går det aldrig att veta, men om jag kan göra det kan jag på så sätt rädda och förbättra livet på flera andra människor.

Ta ställning du med.

För mer information kring organdonationer, blodgivning och vävnadsdonationer klicka in på någon av följande länkar:
www.livsviktigt.se

www.1177.se/organdonation

www.ivfkliniken.se/umea/donation

www.geblod.nu

Etiketter:

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.