Nu behöver sjukvården ledarskap

Skriver i Dagens samhälle med sju moderata kollegor.

Hela artikel går att läsa nedan!

Sverige har en sjukvårdsminister som inte engagerar sig i hälso- och sjukvårdens framtidsutmaningar, utan istället ägnar sig åt kortsiktiga detaljer. Vi Moderater vet att en väl fungerande hälso- och sjukvård är avgörande för människors hälsa. Därför fokuserar vi på de verkliga problemen och på de utmaningar som hälso- och sjukvården möter.

Några exempel är:

• Det stora behovet av kompetens och medarbetare. Svensk sjukvård har redan idag problem med att kunna rekrytera rätt personer till rätt plats i vården. Vårdplatser måste stängas och patienter får lida för att medarbetare inte finns där. Stora förändringar behövs, i både utbildning och introduktion för att möta de vårdbehov som finns med rätt typ av kompetens.

• Vi Moderater ser stora möjligheter i att använda mer digitala hjälpmedel för att ge medarbetarna bättre verktyg, för att kunna flytta vården närmare patienterna och ge fler makt att själva styra sin egen vård. Men detta kräver både förändringar i hälso- och sjukvården och i lagstiftningen.

• Vi ser att tillgängligheten försämras inom delar av hälso- och sjukvården i Sverige. Under alliansregeringen gjordes stora insatser för att korta köer genom bland annat kömiljarden och satsningar på utveckling av arbetsmetoder. Idag ökar istället väntetiderna på många ställen, särskilt inom primärvården och akutsjukvården.

• Det finns stora utmaningar inom exempelvis cancervården. Under alliansregeringen gjordes stora satsningar på en cancerstrategi. Vi ser att den behöver utvecklas så att fler kan få en ännu bättre cancervård i Sverige. Vi föreslår en cancerstrategi 2.0.

• En allt mer åldrande befolkning ställer högre krav på samverkan mellan kommuner och landsting. Ytterligare insatser för att stärka samarbetet krävs. För detta krävs en effektiv vård som nyttjar alla resurser på bästa möjliga sätt.

• Allt fler sjukskrivs åter igen och ofta för psykiska problem. Hälso- och sjukvården måste stötta arbetet med att skapa ett hälsosammare Sverige, annars kan vi inte minska behovet av hälso- och sjukvård på sikt. Genom att tidigt stödja patienter kan man förhindra insjuknande och därmed minska lidande och kostnader.

Vi Moderater arbetar just nu runt om i hela landet – nationellt, regionalt och lokalt – med att utveckla förslag för att förbättra hälso- och sjukvården.

Vi välkomnar alla som vill vara med att engagera sig i vårt arbete och komma med idéer och förslag till hur hälso- och sjukvården kan bli bättre. Genom att ta oss an de möjligheter och problem som finns i framtiden vi vill göra en bra vård ännu bättre. Det är dags att vårdens utmaningar tas på allvar. Moderaterna kan och vill ta ansvar för sjukvårdens framtida utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.