Meningslöst försök med sex timmars arbetsdag

Nu står det klart att det är städverksamheten vid Skellefteå lasarett som från och med mars 2017 och ett och ett halvt år framåt som ska ingå i försöket. Totalt handlar det om ett trettiotal personer som ska arbeta kortare dagar med bibehållen lön. Jag är mycket kritisk till försöket.

Förväntningar var stora på att projektet skulle ske i den direkta vården, antingen på en klinik eller en vårdcentral. Nu när man gör det utanför vården blir försöket meningslöst.

Liknande försök har redan genomförts i Umeå och Göteborg med uteblivna resultat för minskade sjukskrivningar och med en missnöjd personal som inte fått fortsätta i samma form. Försöken är dyra och ett införande i hela landstingets verksamhet betyder kostnader uppe i miljardklassen. Vi måste satsa våra skattepengar mycket klokare och istället jobba med fler karriärsvägar, bättre utbildningsmöjligheter som lönar sig och att man får jobba med det man är utbildad för.

 

Nicklas Sandström (M)

En kommentar

  1. C-J

    På vilket sätt är försöket meningslöst när det utförs utanför vården? Att arbeta som lokalvårdare är slitsamt och oerhört otacksamt; en kortare arbetsvecka skulle sannolikt medföra att personalen blir mindre utsliten och därmed mer effektiva när den är på arbetsplatsen. Vad gäller sjukskrivningar tror jag att det, åtminstone på kort sikt, är svårt att få ner korttidssjukskrivningar (det är svårt att skydda sig mot förkylningar, magsjukor och influensor – inte minst inom städyrket) men förhoppningsvis kan kortare arbetsdagar leda till att långtidssjukskrivningarna minskar. Vilka karriärsmöjligheter menar du förresten att det finns inom städyrket?

    Vid varje historisk arbetstidsförkortning har högern skrikit sig hes och varje gång har historien visat att högern har haft fel. Jag är övertygad om att historien så småningom kommer att upprepa sig vad gäller arbetsdagar om sex timmar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.