Mer frihet för äldre när de kan välja bättre linser i samband med operation

Gråstarr är en mycket vanlig åkomma bland äldre. Fler kvinnor än män drabbas. Idag är en operation av gråstarr en ganska enkel åtgärd som tar cirka 20 minuter och patienten får gå hem samma dag. Det en patient inte får är progressiva linser i samband med linsbytet. Västerbottens läns landsting erbjuder i dag monofokal lins i samband med operationen. Den lins landstinget tillhandahåller är en inte korrigerande utan ersätter endast ögats lins vid operation

Liv Granbom (M) som sitter i landstingsfullmäktige vill införa samma system som Stockholms, Sörmlands och Jönköpings läns landsting har idag där patienten kan få multifokala linser som ersätter glasögon men får då betala mellanskillnaden själv. Valfriheten att kunna välja en bättre lins i samband med en gråstarrsoperation fanns förbättra livet för många äldre.

Jag kan bara hålla med om att det är dags att vi i Västerbotten också erbjuder äldre denna möjlighet som redan finns i Stockholm, Sörmland och Jönköping.

Motionen i sin helhet:

Mer frihet på ålderns höst med bättre syn

”Dagens pensionärer lever ett annat liv än tidigare; jobbar ofta långt upp i åldrarna. Det blir mer vanligt med synkrävande aktiviteter. Äldre blir mer datoriserade och för detta krävs en bra syn.

Ögats lins blir grumligare när vi blir äldre vilket gör att synskärpan försämras. Gråstarr är mycket vanligt och fler kvinnor än män drabbas. Själva operationen vid gråstarr är numera en mycket enkel åtgärd som tar cirka 20 minuter. Patienten kan gå hem samma dag.

Vårt landsting erbjuder i dag monofokal lins i samband med operationen. Den lins landstinget tillhandahåller är en inte korrigerande utan ersätter ögats lins vid operation.

Stockholms, Sörmlands och Jönköpings läns landsting har idag ett system där patienten kan få multifokala linser men får då betala mellanskillnaden själv. Fördelen med multifokala linser är att de kan ersätta glasögon, som är en dyr kostnad för patienter med nedsatt syn.

Ögonkliniken NUS får ofta frågan varför inte denna möjlighet finns i vårt landsting. Om man vill ersätta sina glasögon med en lins när man ändå ögonopereras så borde det vara rimligt att man kan få jobbet gjort givet att man betalar.

Med anledning av ovanstående vill jag:

Att Västerbottens läns landsting ska ge patienter möjligheten att få multifokala linser eller bättre om de själva betalar för merkostnaden.

Liv Granbom (M), landstingsfullmäktigeledamot

 

 

2 kommentarer

  1. Valle

    Varför skriver du inte ”mer frihet för de äldre som har råd” i ställe.
    Det du förespråkar är bra, men det ska inte vara som så att den som har råd ska kunna få en bättre lins!
    I så fall kan man ju nyttja de privata allternativ som du och dina kollegor vurmar för.
    När det gäller Landstingsvård så ska det inte vara någon skillnad utifrån den enskildes ekonomi!

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      För många blir det sammanlagt dyrare att efter operationen gå till optikern och köpa nya glasögon än operera in en bättre lins.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.