Utsatta patienter i kläm på grund av bristande samverkan

Utsatta patienter i kläm på grund av bristande samverkan.

Vi i Alliansen ser allvarligt på att revisionens granskningar återigen visar att utsatta patientgrupper hamnar i kläm p.g.a. att landstingets samverkan med länets kommuner fungerar dåligt. Tidigare granskningar har visat på brister på samverkan inom psykiatrin och nu gäller bristerna vården av multisjuka äldre och inom missbruksvården.

Behovet av förbättrad samverkan diskuterats ständigt, trots detta har det gjorts alldeles för lite konkret för att åtgärda bristerna. De samverkansforum som finns mellan landsting och kommuner har visat sig sakna nödvändig handlingskraft. Trots att de rödgröna styr i både landstinget och i majoriteten av länets kommuner klarar man inte av att sätta patientens bästa före den egna huvudmannens intressen. 

Priset för oförmågan till samverkan får betalas av utsatta patientgrupper som äldre multisjuka, personer med psykisk ohälsa och personer med missbruksproblem som inte får bästa möjliga vård och skattebetalarna som får betala för en ineffektiv vård och omsorg.

Vi i Alliansen anser att tiden för prat om samverkan är förbi och nu är det hög tid till konkreta åtgärder. Vi förväntar sig oss därför att nu föreslagna åtgärder leder till åtgärder som ger faktiska förbättringar för dessa patientgrupper. Det ligger nu på majoritetens bord, och vi kommer såklart följa upp om det sker förbättringar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.