Västerbottens långa vårdköer

Det finns stora utmaningar i Västerbotten med långa vårdköer. I jämförelse med andra
landsting ligger Västerbotten bland de absolut sämsta länen när det gäller uppfyllandet av vårdgarantin. Den dåliga tillgängligheten gäller såväl slutenvård som primärvård. Sett till finansiering är Västerbotten ett av de landsting som lägger minst andel till primärvården. Konsumtionen av slutenvård är avsevärt mycket högre här än i andra landsting vilket är en betydande utmaning. Vårdflöden och vårdkedjor hänger inte ihop och patienten hamnar i kläm. Situationen är även svår i den psykiatriska sjukvården och särskilt när det gäller barn- och ungdomspsykiatrin där väntetiderna legat sämst i landet under många år.

Hälso- och sjukvården måste kunna möta patienters olika behov. De patienter som vården ska möta kan, förenklat, delas in i fyra olika grupper:

1. Patienter som har behov av enstaka insatser för att bli friska.
2. Patienter som har behov av sammansatta insatser i en avgränsad vårdprocess.
3. Kroniker som har behov av löpande och kontinuerliga insatser under lång tid.
4. Multisjuka som har flera, sammansatta och komplexa behov.

Gruppen multisjuka och andra personer med stora vårdbehov är en sammanhållen vård central. Om vårdflöden och vårdkedjor skulle hänga ihop skulle man undvika onödigt lidande, få bättre vård och spara resurser. Det är en mindre grupp, ca 5 % av patienterna, men de svarar för ca 50 % av sjukvårdens resurser.

Vi har skrivit motioner och interpellationer för att förbättra den komplexa situationen kring dessa patienter och det kommer vi fortsätta göra tills vårdflöden och vårdkedjor fungerar som dem borde.

En kommentar

  1. Pär

    Ja. Primärvården i Västerbotten har problem, som i huvudsak stavas läkarbrist. Primärvården i inlandet men även i en större stad som Skellefteå bemannas i huvudsak med stafettläkare, som är otroligt kostsamma. Vad vill du göra för att komma tillrätta med läkarbristen?

    Ett generellt problem är att Sverige i har få allmänläkare jämfört med andra länder, som vi verkar han svårt att komma tillrätta med. Men trots att sjukhusvården är väl bemannad med läkare har vi svårt att hinna med att behandla patienterna även där.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.