Socialministern har fel i sin analys över ökade hyrläkarkostnader

SVT rapporterar idag om landstingens allt ökade kostnader för hyrpersonal. Tyvärr har det varit en allt ökande utveckling de senaste åren, inte minst för Västerbotten. Det är inte så att någon beslutsfattare på regional eller nationell nivå har önskat denna utveckling. En signal om att om det nu hade funnits en snabbfix så hade den används.

I det sammanhanget blir det beklämmande att se Socialminister Annika Strandhäll (S) kan sitta i SVT morgonstudion och hävda att det är mer riktade statsbidrag och fler utbildningsplatser som är lösningen på problemet. Så är det inte.

Till att börja med så när man ser på vad drivkraften är hos de som är hyrpersonal är det sällan den högre ersättningen utan möjligheten till en flexibel arbetstid. De kan helt enkelt jobba de veckor som de önskar. Något som landstingen inte har möjlighet att erbjuda. Det finns flera fall där landstinget erbjuder samma lön som hyrbolagen men de avböjer ändå på grund av detta.

Det andra är som man måste ha med sig är det underliggande strukturfelet som finns i svensk hälso- och sjukvård som driver på denna utveckling. Sverige har jämfört med andra jämförbara länder bland mest läkare per 1000 innevånare men trots det en sådan brist. Det handlar i grunden om att personal inom sjukvården arbetar med fel saker. Läkare får till exempel ägna alldeles för mycket tid åt administration och hantera undermåliga stödstrukturer i form av bland annat IT-system. Läkare får emellanåt göra det sjuksköterskor gör för att de måste bre mackor och städa toaletter.

Om inte de underliggande strukturen åtgärdas kommer notan för hyrpersonal bara öka. Då räcker det inte med mer pengar och fler utbildningsplatser. Den som blir lidande är alla patienter som inte får vård i rätt tid.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.