Vi föreslår en lösning för köerna till hörapparater

Både Folkbladet och VK har nu uppmärksammat hur illa ställt det är inom audiologi i Västerbotten. Över 1000 västerbottningar har väntat över 90 dagar på en utprovning av hörapparat i länet. Det gör oss en bottenplats i landet. Det finns flera fall där man väntat allt från 8 månader till 18 månader!! (https://www.folkbladet.nu/plus/1934125/ulf-vantade-i-atta-manader-pa-horapparat och https://www.vk.se/plus/2065805/over-18-manaders-vantan-i-vardkon)

Det är inget nytt med långa vårdköer för patientgruppen men köerna har kraftigt blivit längre de senaste året. Det behövs en varaktig lösning på problemet.

Därför föreslår vi moderater att vi utreder ett införande av vårdval inom audiologi. Jag har skickat in en motion till fullmäktige och hoppas få stöd för vårt förslag.

I Stockholm där man redan har ett vårdval för utprovning av hörapparater (Audiologi) kan man konstatera att köerna knappt existerar.

Stockholm uppfyller vårdgarantin under augusti månad till 93 % för patientgruppen. Jämfört med Västerbotten där endast 34 % uppnås inom 90 dagar, bland dem sämsta i landet.(Källa: vantetider.se)

 

 

 

 

5 kommentarer

  1. sture gottnersson

    Hej!
    Stort tack för att Du lyfter problemet med de extremt långa väntetiderna inom hörselvården. 1998, tog jag som ledamot i landstinget upp den här frågan. Mitt förslag var, en storsatsning med utbildning av audionomer, som i offentlig- och/eller privat verksamhet, påtagligt skulle korta köerna till bl a utprovning av hörapparater. Från majoriteten i tinget anfördes en mängd krystade anledningar till att förslaget var en utopi.
    Min hustru besökte hörcentralen i maj 2017 för att få byta hörapparat på båda öronen. med hopp om att hennes hörsel skulle förbättras. Kliniken upplyste om att kötiden för åtgärden låg vid ca 9 månader.
    I dag besökte hon åter kliniken för att få besked om väntetiden. Svaret hon fick var, att nu är kötiden minst ett år för byte av en dåligt fungerande apparat.
    Som jag och min hustru ser det, ( båda över 90 år och hyggligt friska), måste det här handla om missar i vården, landstingets huvuduppgift, som närmar sig det otroliga.
    Må Din aktivitet leda till framgång i syfte att förbättra situationen för många länsbor.
    Med vänlig hälsning
    Sture Gottnersson

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Hej Sture! Mycket tråkigt att höra om de långa väntetiderna för din hustru. Jag hoppas självklart att den där hörapparaten inte ska behöva dröja så länga som ni fått meddelande om. Vi kommer göra det vi kan och fortsätta driva frågan om bland annat kortare köer tills situationen är acceptabel igen. Mvh Nicklas Sandström.

  2. Evert

    Befolkningsunderlaget i Västerbottens läns landsting är ca 12% av Stockholm dvs det ekonomiska incitamentet att starta upp en privat verksamhet i Västerbotten är ganska svagt om inte landstinget lovar i tex en upphandling en visst (tillräckligt stor volym/ekonomi) antal utprovningar av HÖRApparater. Du kanske har tänkt att vårdvalet innebär att Västerbotningarna åker till Stockholm de 2-4 gånger som vanligtvis krävs vid en fullödig utprovning av HÖRapparater.

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Hej!

      Hur det rent praktiskt skulle fungera blir ju upp till en eventuell marknad. Vi vet ju inte hur det faller ut innan det är prövat.

  3. Klas

    För många privata hörselkliniker är landstingsutprovningar en av flera verksamheter. Många arbetar också med arbetsplatsanpassningar, formgjutna hörselskydd, bullerutredningar, formgjutna hörlurar och andra tekniska hjälpmedel som telefoner, mobiltillbehör, dörrklockor mm mm. Mao: även om Umeå är en mindre ort än Stockholm kan det vara intressant för privata aktörer eftersom landstingsutprovningar enbart är en del av erbjudandet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.