Alliansen går en annan väg än majoriteten i verksamhetsplan för landstingsstyrelsen

I tisdags var det landstingsstyrelse och beslut om verksamhetsplan med budget 2018 var uppe för beslut. Alliansen var av en annan uppfattning hur landstingstyrelsens medel ska fördelas och la tillsammans ett alternativt yrkande. Vi lägger till skillnad från majoriteten en rad satsningar som ni kan läsa nedan.

Yrkandet i sin helhet:

Landstingsstyrelsens verksamhetsplan med budget 2018

Motiv

Svensk hälso- och sjukvård står inför stora framtida utmaningar med en allt mer åldrande befolkning samtidigt som man kan erbjuda en allt bättre vård.  Det är förstås oerhört glädjande och positivt. Till det följer ett politiskt ansvarstagande att möta och möjliggöra denna omvandling som sker av sjukvården och samhället. För att åstadkomma detta krävs det ständiga förbättringar och tuffa politiska prioriteringar. Ett arbete som Alliansen inte räds utan står redo att utföra.

Det finns framför allt fyra övergripande utmaningar:

  • Kompetensförsörjning
  • Kostnadsutvecklingen
  • Vårdnivå/vårdflöden
  • Styrning och ledning 

Strategier för att möta upp de fyra övergripande utmaningarna krävs på ett betydligt bättre sätt än vad som den politiska majoriteten föreslår. Dels handlar det om hur Västerbottens läns landsting ska bli Sveriges bästa arbetsgivare, få till stånd en mer resurseffektiv sjukvård, förbättra styrning och ledning samt få vårdkedjor som hänger ihop där patienten är medskapande och har inflytande över sin vård. Att bedriva hälso- och sjukvård är en avancerad, komplicerad och väldigt ofta kostnadsdrivande verksamhet. För att nå målet krävs en tydlig politisk ledning och styrning men även mod från verksamheten att välja bort gamla metoder för att prioritera in nya kanske mera oprövade arbetssätt, allt för att möta de utmaningar som redan finns men att också ha förmåga att i detta se framtida utvecklingsmöjligheter

Delårsrapporten för landstinget pekar på att ekonomin för innevarande år kommer att gå med ett rekordunderskott. I delårsrapport per augusti 2017 är nettokostnadsutvecklingen för styrelsen på extremt höga 8,1 procent. 

Alliansen ser därför stora behov av att pröva nya lösningar för att få en ekonomi i balans. Det går att få mer sjukvård för skattepengarna genom att göra väl avvägda satsningar och rätt prioriteringar. Det behövs en ny politik för framtidens hälso- och sjukvård som väljer att ta ansvar för ekonomi och vårdens framtida utveckling.

Allians för Västerbotten vill göra följande omprioriteringar inom landstingsstyrelsens budgetramar:

 

Kostnadsreduceringar (Mkr)  
Majoritetens satsning på projekt med arbetstidsförkortning (sex timmars arbetsdag med betalt för heltid) -2
Filialverksamhet i Åsele -2
Centrala anslag inom lts (tex LT- dir – ej fördelat budget samt LTS – ej fördelad budget. -4
Samordnad upphandling samt bättre avtalsuppföljning -8
Minskade lokalkostnader genom avyttring, rivning och

större budgetansvar för verksamheten

-2
   
Totalt – 18
   
   
Alliansens satsningar  
Samordnad upphandling samt bättre avtalsuppföljning +2
Ökad resurser/utökad beställning Hälsovalet +9
Utökade AT/ST-platser samt VUB/AST +6
Införande av vårdval inom Barn- och ungdomspsykiatrin +1
   
Totalt +18
   
Netto 0

 

Genom Allians för Västerbottens omprioriteringar ökas möjligheterna att jobba med förebyggande folkhälsoarbete samt fokus på psykisk ohälsa och ger ökad möjlighet att klara den framtida personalförsörjningen.

 

Totalt blir satsningarna enligt följande:

Ökad resurser/utökad beställning Hälsovalet (inkl bl a minskad psykisk ohälsa/första linjens BUP, barnhälsovård samt förebyggande folkhälsoarbete)  +66
Införande av vårdval inom Barn- och ungdomspsykiatrin +1
Utökade AT/ST-platser, snabbspår och projekt med minskade sjukskrivningar +13
Vidareutveckling av e-hälsolösningar/digitalisering +27

 

Allians för Västerbotten yrkar att följande punkter läggs in i landstingsstyrelsens verksamhetsplan

 

  • Landstingsstyrelsen får i uppdrag att stärka insatserna för rekrytering av personal till primärvården genom att erbjuda en bra arbetsmiljö med ökat självstyre. Konkurrenskraftiga löner samt tillhandahålla senaste teknik inom E-hälsa.
  • Landstingsstyrelsen får i uppdrag att införa en hyresmodell där lokalkostnaderna finns med i verksamheternas budgetar. Detta för att varje berörd verksamhet ska ta ett större ansvar för sina lokaler och därmed kunna frigöra resurser och effektivisera lokalutnyttjandet.
  • Landstingsstyrelsen får i uppdrag att säkerhetsställa att alla chefer inom landstinget har tydliga uppdrag för verksamheten som beskriver förväntade krav och resultat.
  • Landstingsstyrelsen får i uppdrag att i samverkan med berörda verksamheter genomföra vårdnära service i hela landstinget
  • Landstingsstyrelsen får i uppdrag att utveckla arbetet med äldrevårdscentraler. 
  • Västerbottens läns landsting påbörjar arbetet med att följa den modell för underskottshantering som finns tillämpad i Norrbotten.

 

Allians för Västerbotten  

 

Nicklas Sandström (M)
Oppositionslandstingsråd

Ewa-May Karlsson (C)
Gruppledare 

Marianne Normark (L)
Gruppledare 

Birgitta Nordvall (KD)
Gruppledare

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.