Alliansen kräver svar om länsklinikerna

Det är ungefär ett år sedan flera nya länskliniker inrättades. Bland annat Länskliniken Öron-Näsa-Hals. Beslutet möttes av stor kritik från Alliansen och från facken. Nu har ett år gått och flera kliniker har längre vårdköer och får hård kritik från flera håll i Folkbladet (17/11) och SVT (17/11).

Alliansen kräver nästa vecka svar i landstingsfullmäktige från den styrande rödgröna majoriteten om varför vårdköerna till flera av länsklinikerna ökar och om de sex nya länsklinikerna har gett önskvärt resultat i minskade väntetider, mer jämlik vård och om det blivit bättre arbetsmiljö och bättre förutsättningar för ledarskap på länets sjukhus.

Antalet väntande till Öron-Näsa-Hals har nästan fördubblats på ett år, det är minst sagt uppseendeväckande. Majoriteten måste på riktigt ställa sig frågan om länskliniker verkligen var rätt väg framåt.

 

Interpellationen i sin helhet

Ett år efter beslutet om sex nya länskliniker

Det är ungefär ett år sedan beslutet togs om att inrätta sex nya länskliniker för bland annat Öron-Näsa-Hals och Ögon. Anledningarna från majoritetens sida var många, en av dem var att vårdköerna skulle minska i samband med sammanslagningen.

På flera av de nya länsklinikerna ökar vårdköerna kraftigt. Tittar man enbart på hur väntetiderna ser ut till ett första besök på Ögon och Öron-Näsa-Hals ser läget allvarligt ut. När det kommer till Öron-Näsa-Hals har antalet som väntat över 90 dagar på ett första försök i augusti 2017 nästan fördubblats jämfört med förra året.

Andelen som väntat över 90 dagar på ett första besök i samma mätperiod inom Ögon har försämrats med 20 %. Innan beslutet togs kom kritik från bland annat facket att det saknades konsekvensanalys. Nu har det gått ett år och flera parametrar indikerar på en oroande utveckling

Mot bakgrund av ovanstående ställer vi följande fråga till landstingsstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S):
-Hur kommer det sig att vårdköerna ökar kraftigt på flera av de nya länsklinikerna trots löfte om motsatsen?
-Har de sex nya länsklinikerna gett ett önskvärt resultat?

2 kommentarer

  1. evert

    Länskliniken ÖNH har funnits sedan -04. Det som hände för drygt 1 år sedan var att ÖNH mottagningarna i Skellefteå och Lycksele stängdes för att ”spara pengar” varvid ca 4000 patientbesök överfördes till Umeå. Vad jag kommer ihåg så var ”politiken” eniga i beslutet som togs utan konsekvensanalys.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.