Reflektion om antalet vårdplatser

Reflektion om antalet vårdplatser:

1985 fanns det över 1600 vårdplatser. 1985 var det 352 läkare anställda, 2746 sjuksköterskor och 5512 personer utan vårdlegitimation.

2016 fanns det över 700 läkare, 3000 sjuksköterskor och 2171 personer utan vårdlegitimation. Personalstatistiken är idag svårare att hantera då hyrpersonal inte ingår.  2017 har vi idag strax över 800 vårdplatser. Att kommunerna tog över mycket äldrevård 1992 har också stor betydelse vid jämförelsen.

Jag är den första att säga att vården såg annorlunda ut 1985. Jag tror ingen här inne vill tillbaka till det vårdutbud som fanns då. Så nej, det var inte bättre förr. En vårdplats förr är inte något som är likt idag mer än att det är en fysisk säng. En vårdplats är den grad av bemanning och tillhörande medicinsk teknik som krävs för att erbjuda adekvat sjukvård. Detta skiljer oerhört nu mot förr därav så många fler läkare och sjuksköterskor.

Den medicinska utvecklingen har gått i en rasande fart med mer dagkirurgi, läkemedel istället för sjukhusvård, bättre behandlingsmetoder med kortare vårdtider och en förändrad inställning till att ha relativt friska patienter på sjukhus i onödan för att nämna något. Det är otroligt positivt. Vi kan även erbjuda mer vård ännu högre upp i åldrarna.

Något som har hänt sedan dess är att befolkningen har även ökat rätt rejält sedan 1985. Det som vi även ser är hur vi får allt fler äldre som lever allt längre. Förväntningarna om vård och sjukhusvård kommer att öka kommande år fram till 2040.

Min analys är att vi inte längre kan fortsätta att minska antalet vårdplatser. Vi måste vända utvecklingen. I detta finns det en rad olika åtgärder. Bara för att nämna några

Jämfört med 1985 är det idag nästan 3 gånger fler läkare i tjänst och några hundra sjuksköterskor. Däremot finns drygt 2500 färre tjänster som jobbar med omvårdnad och vård som inte kräver legitimation.

Nyttjar vi vår dyraste personalgrupp läkares arbetstid på rätt sätt? Svaret är givetvis nej. Alla i sjukvården måste få jobba med det de är utbildade för. Här har den sittande rödgröna majoriteten en stor hemläxa att göra.

Vidare saknas idag karriärvägar och möjlighet att ständigt vidareutbilda sig mer än sin specialisttjänstgöring. Karriärvägarna måste bli fler och följas med en löneutveckling.

Vården måste bli sömnlös och patienter måste slutas bollas runt.

Ett krafttag för att minska utskrivnignsklara, de upptar minst 20-50 vårdplatser på sjukhusen helt i onödan

En kraftigt utbyggd primärvård som avlastar sjukhusvården så att patienten inte behöver besöka sjukhuset alls.

Om detta genomförs kommer sjukvårdens resurser användas betydligt bättre och fler kan få vård på fler vårdplatser på länets alla tre sjukhus.

En kommentar

  1. Thomas Karlsson

    Svensk sjukvård fungerar inte, vårdgarantin är en lögn i Västerbottens Landsting! Jag står själv i vårdkö med mycket svårt lidande varje dag! De många absurda hobbypolitikerstyrda landstingsbyråkratierna runt om i landet måste omedelbart avskaffas, medan Staten tar över ansvaret för all sjukvård i hela Sverige!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.