M:s omfattande satsning för att minska psykisk ohälsa bland barn och unga

M:s omfattande satsning för att minska psykisk ohälsa bland barn och unga

 

Den psykiska ohälsan bland barn och unga har fördubblats under de senaste tio åren. Det är mycket allvarligt. Men ännu allvarligare är att dessa barn och unga tvingas köa för att få hjälp. Det vill vi i Moderaterna ändra på. Därför satsar vi 500 miljoner kronor om året på att korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin.

 

Vartenda barn förtjänar en bra start i livet. Alla ska ha goda förutsättningar att lyckas och förverkliga sina drömmar, oavsett bakgrund. Det är en av välfärdens allra viktigaste uppgifter.

 

De flesta barn i Sverige har det bra. Men det finns också barn som behöver stöd – och att få hjälp i tid kan vara avgörande. När ett barn eller en ung person drabbas av psykisk ohälsa måste vården vara tillgänglig.

 

Tyvärr ser verkligheten annorlunda ut.

 

Vårdköerna har växt sig långa under Stefan Löfvens tid som statsminister. Sedan hösten 2014 har antalet barn som fått vänta i över en månad på insats från BUP mer än tredubblats. I vissa landsting får bara tre av tio barn vård inom en månad.

 

Andelen barn som får köa är alltså större än andelen barn som får vård i tid. Det är oanständigt. När man väntar på hjälp kan dagar och veckor kännas som en hel oändlighet, både för barn och föräldrar.

 

Vi i Moderaterna ser inget annat alternativ än att ta krafttag mot köerna. Därför satsar vi 500 miljoner kronor per år för att korta väntetiderna till BUP och till första linjens insatser i den nära vården. Så kan barn och unga med psykisk ohälsa fortare få hjälp och stöd. Vi vill också titta på möjligheterna att förbättra elevers tillgång till skolkurator och skolsköterska. 

 

För de barn och unga personer som mår allra sämst krävs särskilda insatser. Ingen människa ska någonsin behöva känna att det inte finns någon annan utväg än att ta sitt liv. För att samla mer kunskap om hur självmord kan förebyggas vill Moderaterna dubbla resurserna till den nationella expertfunktionen för suicidprevention.

 

Barn och unga som mår dåligt ska inte behöva vänta på att få hjälp. Men under Stefan Löfvens ledning har vårdköerna bara blivit längre. Vi i Moderaterna är beredda att satsa för att vända utvecklingen.

 

Camilla Waltersson Grönvall (M)

Socialpolitisk talesperson

 

Nicklas Sandström (M)

Oppositionslandstingsråd

Västerbottens läns landsting

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.