Fysioterapeuters utvecklade roll i vården – besök i vården

Förra veckan fick jag möjlighet besöka fysioterapeuten (sjukgymnasten) Mathias på Mariehems hälsocentral. Han berättade om det mycket viktiga arbete som fysioterapeuter gör och hur deras yrkeskunnande har utvecklats de senaste åren med ett allt större ansvar och möjlighet att ge avancerad vård.

Mathias gav exempel på hur nya arbetssätt där han hade möjlighet att skicka en röntgenremiss. Han framhöll att erfarenhet visar på att när fysioterapeuter fick ansvara blev det färre ”onödiga” remisser. Det avlastar såväl röntgen som läkartid. Ett annat exempel var att de gav kortisonsprutor till patienter som hade behov av det vilket förut var en läkaruppgift. En annan uppgift som skulle gå att utveckla mer var bedömning av arbetsförmåga som fysioterapeuternas yrkeskunnande kunde göra mycket mer.

Det blev ett mycket lärorikt och uppskattat besök så ett riktigt stort tack till Mathias!

3 kommentarer

  1. Marita Lindqvist

    Roligt att du tog dig tid för besöket! Fysioterapeuterna vill bidra till att utveckla hälso- och sjukvården och ser många möjliga områden där vår kompetens kan bidra ytterligare. Läs gärna en av förbundets senaste debattartiklar som visar på fem konkreta förslag:
    https://www.fysioterapeuterna.se/Om-forbundet/nyheter/2018/2018/debatt-sluta-fokusera-pa-kriserna/
    För att möta kommande utmaningar behövs ett offensivt hälsoperspektiv där prevention och rehabilitering är två viktiga komponenter. Hoppas att (m) kan bidra till att förnyelse och utveckling av hälso- och sjukvården lyfts i valdebatten!

    Vänliga hälsningar,
    Marita Lindqvist
    ordförande i Fysioterapeuterna distrikt Västerbotten
    ledamot i Fysioterapeuternas förbundsstyrelse

    • Nicklas Sandström (inläggsförfattare)

      Hej!

      Nöjet var helt på min sida! Vi ska göra det vi kan för att lyfta det perspektivet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.