För oss moderater är det så självklart att när du är sjuk ska du få vård – inte en kölapp.

Västerbotten har till stora delar en väl fungerande hälso- och sjukvård som till viss del är världsledande. Detta tack vare personalens fantastiska insatser dag som natt. Däremot finns det flera stora utmaningar med kraftigt växande vårdköer, stress bland vårdens medarbetare, byråkrati, vårdplatsbrist och en primärvård som inte räcker till. Det måste åtgärdas.

 

För Moderaterna är att få bort vårdköerna valets viktigaste fråga. Vårdköerna har fördubblats under den här mandatperioden. Det är ett stort politiskt misslyckande. Tyvärr är Västerbotten ett av de län som vårdköerna är som längst. Få län har heller styrts lika länge av ett och samma parti.

 

I det valmanifest som Moderaterna har presenterat och går till val på är en politik för en skattefinansierad sjukvård av hög kvalitet som finns i hela länet med tre akutsjukhus utan vårdköer. En ambulanshelikopter i Lycksele och minst en hälsocentral i varje kommun. Vi vill ta tillvara medarbetarnas engagemang och kompetens. För oss ska patienten alltid vara i centrum och få en vård utan köer.

 

Vi har fem prioriterade valfrågor. För det första vårdköerna ska bort. Vårdköerna har fördubblats de senaste fyra åren. Vi vill införa en ny och sammanhållen kömiljard för att korta köerna. Du ska få vård när du behöver det utan väntetider. För det andra måste vårdplatsbristen åtgärdas. Det behövs fler vårdplatser med rätt utbildad personal på länets sjukhus för att kunna ge en bra vård utan köer.

 

För det tredje krävs det mer patientarbete och mindre byråkrati. Fler beslut ska fattas av proffsen i sjukvården och färre av politiker. Sjukvårdens medarbetare ska få jobba med rätt saker. För det fjärde vill vi ge mer valfrihet och inflytande till patienter och vårdens medarbetare. Självbestämmande måste öka och det nära ledarskapet stärkas. Avslutningsvis för det femte vill vi se en förstärkt primärvård med en patientansvarig läkare. Vi ser att gruppen mest sjuka äldre skickas runt i vården idag till stort lidande och höga kostnader.

 

Personalflykt och brist måste lösas. Därför vill Moderaterna få plats för en strategi för att bli Sveriges bästa sjukvårdsarbetsgivare. Den ska bland annat innehålla förslag för att skapa en långsiktigt hållbar och god arbetsmiljö, stödja utbildning och kompetensutveckling, en bättre löneutveckling för specialistutbildad vårdpersonal. Vi vill att det måste löna sig bättre att jobba när andra är lediga. Karriärstegar bör prövas för olika yrkeskategorier. Vill göra det enklare att arbeta efter 67 års ålder. Det goda och nära ledarskapet måste stärkas. Det behövs en schemaläggning för att möta vårdens behov och bättre arbetsvillkor. Vi vill låta fler kompetenser ta plats inom vården för att avlasta vårdens legitimerade vårdarbetare, all personal ska få jobba på toppen av sin kompetens. Till det behövs det en bättre introduktion för nya medarbetare samt fler kliniska karriärvägar. Vi är övertygade om att vi kan bryta den negativa trenden med en ny personalpolitik.  

 

Vi vet att vården behöver mer resurser för att klara de framtida utmaningarna. Därför satsar Moderaterna 6,1 miljarder till sjukvården. För Västerbotten innebär det ett välkommet tillskott på 158 miljoner. Till det föreslår vi en ny uppdaterad kömiljard som omfattar 3 miljarder. Den ska ta tillvara på tidigare erfarenheter och bli ännu mer effektiv och träffsäker. Vi vill få på plats en ny nationell cancerstrategi, en stärkt förlossnings- och mödravård i hela landet samt bättre villkor för sjuksköterskor som vidareutbildar sig. En satsning på att korta köerna till Barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) samt en nationell primärvårdsreform för att stärka den nära vården.

 

Ett av vårdens allra mest växande problem är den växande byråkratin som medför att vårdens personal inte träffar patienter. För att bryta det krävs krafttag såväl lokalt som nationellt. Vi är övertygade om att vården blir bättre när beslut fattas av profossen i sjukvården och färre av politiker.

 

Vi tar kampen för vården. Vi vill att du ska känna dig trygg om du blir sjuk. När du blir akut sjuk ska du veta att en ambulans kommer i tid. Du ska veta att du får bästa möjliga sjukvård av högsta kvalité när du behöver den och utan att hamna i en vårdkö. Vi moderater har inte alla lösningar på sjukvårdens problem men vi har en genuin vilja att diskutera och ta till oss goda förslag om hur vården ska bli bättre och komma fler till del. 

 

Moderaterna söker tillsammans med partierna i Alliansen förtroendet att ta över styret av hälso- och sjukvården i Västerbotten efter den 9 september i år. Vi vill medverka till att åstadkomma breda lösningar som är ekonomiskt hållbara på lång sikt och garanterar en trygg, rättvis och jämlik hälso- och sjukvård i hela länet. För oss moderater är det så självklart att när du är sjuk ska du få vård – inte en kölapp.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.