Klart med nya ambulansflyg

Igår var en glädjande dag då det blivit klart med upphandlingen av nya flygplan för Sveriges flygambulansverksamhet. Genom det av alla regioner gemensamt ägda kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg har så till slut upphandlingen av en nationell ambulansflygflotta avslutas. Totalt handlar det om sex flygplan med option för upp till fyra ytterligare flygplan. Flygplanen kommer att levereras under 2021.

Flygplanen av modell PC-24 är en modern jetmaskin med specialanpassad medicinsk inredning i kabinen och avancerad navigations- och kommunikationsutrustning ombord. Den rymliga kabinen gör det möjligt att transportera tre liggande patienter samtidigt och är anpassad för IVA-, kuvös- och ECMO-transporter och kan enkelt byggas om så att organtransporter kan genomföras med upp till sju sittplatser för personal.

Flygplanets prestanda och kapacitet och den rymliga och anpassningsbara kabinen, skapar bästa tänkbara förutsättningar att genomföra patientsäkra och effektiva transporter och innebär att Svenskt Ambulansflyg kan tillgodose alla regionernas behov av olika flygambulanstransporter.

Ägandet av infrastrukturen kommer således att ske genom kommunalförbundet medan driften (piloterna och själva flygtransporterna) kommer att upphandlas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.