(M) kräver kraftfulla politiska åtgärder för att komma tillrätta med vården för unga med psykisk ohälsa

Pressmeddelande 200212: (M) kräver kraftfulla politiska åtgärder för att komma tillrätta med vården för unga med psykisk ohälsa

 

Med bakgrund av den tunga revisionskritik som riktas mot Barn- och ungdomspsykiatrin i länet kräver nu Moderaterna kraftfulla politiska åtgärder för att komma till rätta med problemet. Problemen har varit långvariga och den ansvariga politiska majoriteten har under ett flertal år inte lyckats komma till rätta med problemen.

 

I revisionsrapporten framgår det att BUP i Västerbotten ligger lägre än riksgenomsnittet för samtliga tillgänglighetsmått. Alla enheter ligger långt under 100%. Tillgängligheten till BUP är mycket låg i jämförelse med riket. Tillgängligheten har också utvecklats negativt de senaste åren. Tillgängligheten till BUP i Västerbotten, mätt i antalet besök per helårsarbetande personal, är näst lägst bland Sveriges regioner. Samarbetet mellan primärvården och kommunerna konstateras inte fungera heller. I rapporten konstaterar man följande. ” BUP:s upplevda otillgänglighet skapar frustration inom primärvården och i kommunernas elevhälsa och socialtjänst. De anser att de inte har tillräcklig kompetens för att hantera de barn och unga som får vänta länge på att komma till BUP eller som inte tas emot där. ”

 

Oppositionsrådet Nicklas Sandström (M) föreslår att man inom barn- och ungdomspsykiatrin ska införa vårdval likt i Kronoberg. Vidare vill de se över hur man kan minska byråkrati och krångel så att BUP-personal kan träffa fler patienter. Dessutom se över hur första linjens vård i primärvården kan stärkas samt samverkan mellan kommunernas elevhälsa. Sandström avslutar i en kommentar att Västerbotten har på tok för många barn och ungdomar tvingats vänta orimligt länge på att få hjälp på BUP. Vårdköerna för barn och unga till BUP måste snarast åtgärdas!

Frågan kommer även att debatteras i kommande regionfullmäktige då Sandström väckt en enkel fråga om detta. Där kommer den politiska socialdemokratiska majoriteten få redogöra om de delar som är revisionens kritik och om de tänker vidta några politiska åtgärder för att komma till rätta med problemen.

 

 

Den politiska frågan i sin helhet:

 

 

 

Enkel fråga

Umeå den 12 februari

 

Delar du revisionens kritik mot BUP?

I en nyligen gjord och uppföljande revisionsrapport riktas svidande kritik mot länets barn- och ungdomspsykiatri (BUP). Det står bland annat att läsa: ”BUP:s upplevda otillgänglighet skapar frustration inom primärvården och i kommunernas elevhälsa och socialtjänst. De anser att de inte har tillräcklig kompetens för att hantera de barn och unga som får vänta länge på att komma till BUP eller som inte tas emot där. ”

 

Det konstateras vidare att tillgängligheten har utvecklats negativt samt antal besök per medarbetare är låg.

 

Mot bakgrund av ovanstående ställer jag följande frågor till regionstyrelsens ordförande Peter Olofsson (S)

 

Delar du revisionens kritik, om så kommer du att vidta politiska åtgärder för att komma till rätta med problemen?
Nicklas Sandström (M)

Regionråd i opposition

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.