(M) Föreslår åtgärder för att motverka ojämlik cancervård

Pressmeddelande 200212: (M) föreslår åtgärder för att motverka ojämlik cancervård

Myndigheten för Vård- och omsorgsanalys har i en nyligen publicerad rapport konstaterat att det finns omotiverade skillnader i vård och behandling av cancer utifrån socioekonomiska och demografiska faktorer. Ofta är de omotiverade skillnaderna utifrån civilstånd större än skillnaderna mellan socioekonomiska grupper. De cancerdiagnoser som varit i fokus är lunga, tjocktarm, ändtarm, bröst och prostata.

 

I de rekommendationer som riktas till regionerna handlar det främst om att stärka det förebyggande arbetet, utveckla primärvården samt öka systematiken i arbetet. I analysen lyfts behovet fram av att öka stödet till vissa grupper som har större behov. Det kan handla om någon form av vårdcoacher vars funktion är att stärka utsatta gruppers möten med sjukvården. Vårdanalys efterlyser att det vore värdefullt att undersöka effekterna av ett sådant initiativ.

 

Det är nu något som Moderaterna och oppositionsrådet Nicklas Sandström föreslår ska införas.

– Jag det är en bra idé att pröva för att kunna minska de omotiverade skillnaderna i cancervården. Finansiering för detta skulle kunna ske genom de nationella överenskommelser om cancer som ger regionen pengar för det här året, säger Sandström (M).

Mer information:
Nicklas Sandström

 

Motionen i sin helhet:

 

Motion

Umeå 17 februari 2020

 

Motverka omotiverad olik cancervård

 

I Vårdanalys rapport 2019:8 Omotiverad olika – Socioekonomiska och regionala skillnader i cancervården har ojämlikhet i cancervården analyserats. Diagnosgrupperna lunga, tjocktarm, ändtarm, bröst och prostata har varit i fokus. Den sammantagna slutsatsen är att det finns omotiverade skillnader i vård och behandling utifrån socioekonomiska och demografiska faktorer. Ofta är de omotiverade skillnaderna utifrån civilstånd större än skillnaderna mellan socioekonomiska grupper.

 

I de rekommendationer som riktas till regionerna handlar det främst om att stärka det förebyggande arbetet, utveckla primärvården samt öka systematiken i arbetet.

 

I analysen lyfts behovet fram av att öka stödet till vissa grupper som har större behov. Det kan handla om någon form av vårdcoacher vars funktion är att stärka utsatta gruppers möten med sjukvården. Vårdanalys efterlyser att det vore värdefullt att undersöka effekterna av ett sådant initiativ.

 

I överenskommelsen Jämlik och effektiv cancervård med kortare väntetider 2020 mellan sektorn och staten avsätts 447 miljoner kronor varav 320 miljoner utgör stimulansmedel till regionerna.

 

 

 

Mot bakgrund av ovanstående föreslår jag att regionfullmäktige beslutar:

 

Att      Initiera ett försök, enligt vårdanalys rekommendation, med vårdcoacher inom cancervården.

 

 

 

Nicklas Sandström (M)

Regionråd i opposition

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.