Tillsammans kan vi stoppa spridningen av coronaviruset

Arbetet med att bromsa spridningen av covid-19 i samhället går in i en ny fas. Fokus ligger nu på att skydda de som riskerar bli svårast sjuka. Det innebär att inriktningen för hälso- och sjukvårdensarbete förändras för att resurserna ska användas där de gör mest nytta. Rutinerna ändras och endast patienter som är i behov av vård på sjukhus samt vårdpersonal i prioriterad verksamhet är aktuella för provtagning. Rutinerna för provtagning för coronavirus ändras enligt Folkhälsomyndighetens rekommendation. Syftet är att förhindra smittspridning inom vård och omsorg, där de personer som har störst risk att bli svårt sjuka i covid-19 finns.

Sammantaget finns det få konstaterade fall i Västerbotten. Trots det är det ändå av stor vikt att hålla emot smittspridningen. Framför allt på grund av sjukvårdens möjligheter att klara av att hantera en stor puckel samtidigt. Genom att sprida ut smittan över tid finns det därmed bättre förutsättningar att klara av att ge sjukvård till de i riskgrupperna som drabbas hårdast av coronaviruset.

För att lyckas med det så har alla ett gemensamt ansvar att göra sin del. Som att till exempel inte träffa andra vid symptom på sjukdom som att tvätta händerna ofta och noga. All övrig viktig information finns på de officiella webbplatserna. Som till exempel https://www.krisinformation.se och www.1177.se

Sjukvården i länet har sedan tidigare beredskap i planering i form av pandemi- och beredskapsplaner. Det kapaciteten som krävs är förstås begränsad vid ett stort och långvarigt utbrott, därför är det av stor vikt att minska smittspridningen och att Sverige lyckas med materialförsörjning av till exempel ytterligare skyddsutrustning.

Det behövs även en beredskap för mer långtgående åtgärder som till exempel en planering för om alla skolor skulle stänga och dess effekter för all personal i vården som har barn i skolålder. Jag vill framhålla den stora vikten av att beslut fattas på fakta och råd av experter.

 

Tillsammans så ska vi klara av att möta coronakrisen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.