Vidta åtgärder för att motverka tysthetskulturen

Region Västerbottens revisorer har genomfört en enkätundersökning i organisationen om medarbetarnas syn och upplevelser av meddelarfrihet och tystnadskultur. Revisionen konstaterar i sin rapport att omkring fyra av tio medarbetare känner inte till vad begreppet innebär. Undersökningen visar också att nästan hälften av medarbetarna upplever att det finns, eller till viss del finns, en tystnadskultur på deras arbetsplatser. Vidare i rapporten lyfts det fram att 3 av 10 medarbetare inom sjukvården inte upplever att de öppet kan diskutera kvalitetsbrister på sin arbetsplats.

Det är helt uppenbart att det är alldeles för få medarbetare inom sjukvården som inte lyfter upp missförhållanden som finns på arbetsplatsen. Ett annat exempel på detta är länsmedias  granskning #tystnaden i höstas. Båda rapporterna visar med all önskvärd tydlighet att allt för många formellt och informellt kände sig begränsad att nyttja sin meddelarfrihet.

För Region Västerbotten skulle ett visselblåsarsystem innebära ökad trygghet för medarbetarnas och kunna bidra till att utveckla regionen till att ständigt utveckla sig till det bättre genom att lösa de problem som finns.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.