Viktigt att stärka den medicinska kompetensen i äldrevården

Coronapandemin har synliggjort behovet av att stärka den kommunala hälso- och sjukvården. Precis som Coronakommissionen nyligen konstaterade har den svenska strategin, som regeringen ytterst är ansvarig för, misslyckats med att skydda våra äldre. Det visade även den kritiska IVO-rapporten som pekade på brister i samverkan mellan landets kommuner och regioner. Nu är det förvisso ingen ny kritik, utan ett glapp som egentligen funnits sedan Ädelreformen 1992.

Moderaternas har under en mycket lång tid påtalat bristen av samverkan mellan länets kommuner och regionen. Dels har kritiken handlat om att medicinskt färdigbehandlade patienter blir kvar på sjukhuset i onödan. Vidare har kritik riktats på hur patienter bollas runt mellan sjukhusvård, primärvård och kommunal äldreomsorg utan att någon har ett helhetsansvar. Även de juridiska hindren som omöjliggör sammanhållen journalföring är något vi länge påtalat.

Nu finns det förslag om att lösningen på bristen på samverkan skulle vara att kommuner ska kunna få anställa läkare. Tyvärr är det inte så enkelt. Kommuner och regioner har ett gemensamt ansvar för att sköra och sjuka äldre får en sammanhållen vård och omsorg som gör att de kan leva ett självständigt liv, utan att i onödan behöva vistas på sjukhus. Det behövs kontinuitet och en god planering, vilket har synliggjorts extra mycket under pandemin. Läkarmedverkan ska inte blandas ihop med ett medicinskt ledningsansvar. Det medicinska ledningsansvaret i kommunerna är tydligt. Kommunen som huvudman har det övergripande ansvaret för en god och säker vård. De medicinskt ansvariga sjuksköterskorna i kommunerna har, enligt lag, också ett särskilt medicinskt ansvar för rutiner, läkemedel, delegeringar, journalföring och hantering av avvikelser.

Utredningen om Nära vård markerar tydligt att bristerna i läkarbemanning ska lösas genom förbättrad samverkan mellan regioner och kommuner, inte genom att kommunerna tar över ansvaret och anställer egna läkare. Det handlar om bättre tillgänglighet, att avsätta tillräcklig med tid för läkare att träffa patienter, en ökad kontinuitet och ett utvecklat teamarbete. Kunskap, kompetens och bra arbetsrutiner behövs för att kunna ge personer med många sjukdomar en god och säker vård. Läkaren behöver finnas i en miljö som erbjuder kollegialt utbyte. Regionerna kan erbjuda en sådan miljö, liksom närhet till läkare inom specialiserad vård.

Det behövs en självrannsakan när det kommer till det svenska sjukvårdssystemet. Hur kommer det sig att vi har förhållandevis få allmänläkare i Sverige? Både andel och antal behöver öka. På vilket sätt bistår sjukhusvården primärvården och kommunerna med geriatrisk kompetens? Här finns det goda exempel att lära ifrån, såväl i vårt län som i andra regioner. En förstärkning behöver ske i primärvården så att det finns resurser att stödja länets äldreboenden. Att säkerställa en bra tillgång till läkare i kommunal hälso- och sjukvård är en komplex fråga som kräver flera parallella lösningar, det vill vi Moderaterna bidra till att hitta svar på.

 

Marie Morell (M)

Regionråd i opposition

Region Östergötland

 

Nicklas Sandström (M)

Regionråd i opposition

Region Västerbotten

 

Artikeln finns publicerad på Folkbladets debattplats som du hittar här.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.